"Жизнено важно и спешно" е САЩ и съюзниците им да намерят начин да използват обездвижените руски активи в помощ на Украйна, заяви американският финансов министър Джанет Йелън в подготвени бележки. Откъсите от речта й, която ще бъде произнесена във вторник във Франкфурт, идват в момент, когато финансовите лидери на Г-7 на индустриализираните държави трябва да се съберат по-късно тази седмица.

Съюзниците от Г-7 се отнасят със задоволство към плана на САЩ, който може да събере около 50 млрд. долара за Украйна, съобщи "Файненшъл таймс". Планът включва заем от Г-7, обезпечен с бъдещи печалби от около 350 млрд. долара руски активи, които бяха обездвижени след нахлуването на Москва в Украйна, се казва още в доклада. Планът на САЩ ще послужи за основа на дискусиите на Г-7, потвърди за АФП източник от италианското министерство на финансите.

За Италия, която председателства Г7 тази година, предложението е "интересен път напред", който трябва да бъде проучен допълнително. Всяко решение обаче се нуждае от подкрепата на Европейския съюз, солидна правна основа и ще бъде обявено едва на срещата на лидерите на Г-7 през юни, каза източникът.

"Ако стоим встрани, докато диктаторите нарушават териториалната цялост и пренебрегват международния ред, основан на правила, те нямат причина да се спират на първоначалните си цели", каза Йелън в откъсите от речта, "Вярвам, че е жизненоважно и спешно да намерим заедно начин да отключим стойността на руските държавни активи, обездвижени в нашите юрисдикции, в полза на Украйна."

Йелън допълни, че "това ще бъде ключова тема на разговор по време на срещите на Г7 тази седмица". Запитан за подробностите по пакета от помощи в размер на 50 млрд. долара високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ заяви пред репортери, че "със сигурност се опитваме да постигнем напредък по този въпрос", без да се ангажира с конкретика. В подготвените бележки Йелън заяви, че страните "трябва да продължат да се борят с избягването на руските санкции, включително чрез трети страни, и с чувствителните стоки, които произхождат от САЩ и Европа".

Тя очаква, че "необходимостта от сътрудничество и координация само ще се увеличава" в бъдеще между Вашингтон и съюзниците.