Мъж се самозапали пред съда в Манхатън, където се провежда делото за "парите за мълчание" на бившия президент Доналд Тръмп. След като се е залял с течност, той е хвърлял памфлети във въздуха пред събралите се наблизо новинарски медии. Мотивът на мъжа е неизвестен, а на мястото се е отзовала полицията.

На пресконференция следователите съобщиха, че около 13:30 ч. местно време (18:30 ч. по Гринуич) са получили спешно обаждане на телефон 911, че някакъв мъж се е самозапалил. Те са го идентифицирали като Максуел Азарело, който е пристигнал в Ню Йорк от дома си във Флорида някъде през изминалата седмица. Той няма криминално досие в Ню Йорк, а семейството му във Флорида не знаело, че е пътувал до града.

Началникът на нюйоркската полиция Джефри Мадри заяви, че Азарело е бил видян да се "разхожда" в парка, преди да посегне към чантата за запалителна течност и брошури. Брошурите са били "пропагандни", каза началникът Мадри, като добави, че те са се отнасяли до "теория на конспирацията". Горивото изглежда е почистващ продукт на алкохолна основа.

Пред сградата на съда имаше масирано полицейско присъствие заради процеса и служителите бързо изтичаха в парка, викайки за пожарогасител. Азарело е изнесен на носилка, а тялото му е много силно обгорено. Полицията съобщи, че той е откаран в болничен център за изгаряния в критично състояние, а малко след това е починал.

По-късно следователи от нюйоркската полиция са били видени да събират брошури, които Азарело е разпръснал, преди да се самозапали. Те са преценили, че районът е безопасен. Следователите все още разпитват свидетели и заявиха, че той не е изглеждал да казва нищо, преди да се самозапали.

Трима служители на нюйоркската полиция и един съдебен служител са получили леки наранявания, докато са помагали за потушаването на огъня.