Любителите на ягоди са за завиждане, тъй като ново университетско изследване установи, че ежедневното им консумиране може да помогне за намаляване на риска от деменция за някои хора на средна възраст. 

Тридесет пациенти с наднормено тегло, които са се оплаквали от леко когнитивно увреждане, са били помолени да спрат да ядат горски плодове, освен един пакет на ден добавка на прах, която е била комбинирана с вода и изяждана със закуската, по време на 12-седмичния експеримент. Половината от участниците на възраст от 50 до 65 години са получили прах с еквивалента на една чаша цели ягоди, което се счита за стандартен размер на порция, а другата половина от проучването е била накарана да приема плацебо. 

След това изследователите проследили дългосрочната памет, настроението и метаболитното здраве на участниците. Те открили, че тези в групата с ягоди на прах се представят значително по-добре на тест за учене на списък с думи и имат значително по-малко симптоми на депресия. Робърт Крикориан, почетен професор в катедрата по психиатрия и поведенческа неврология към Медицинския колеж на университета в Синсинати, вече е изследвал здравните ефекти от яденето на боровинки. Той каза: „Както ягодите, така и боровинките

съдържат антиоксиданти, наречени антоцианини,

които имат различни ползи за здравето, включително метаболитни и когнитивни подобрения.“ В изявление той добави: „Има епидемиологични данни, които предполагат, че хората, които редовно консумират ягоди или боровинки, имат по-бавна скорост на когнитивен спад с напредване на възрастта.“

Той отбеляза, че ягодите имат елагитанини и елагова киселина и имат противовъзпалителни, антиоксидантни, антимикробни и противоракови свойства. 


Крикориан обяснява още, че ягодите в неговото изследване биха могли да подобрят когнитивната функция чрез намаляване на възпалението в мозъка.

„Изпълнителните способности започват да намаляват в средната възраст и излишната коремна мазнина, както при инсулиновата резистентност и затлъстяването, ще има тенденция да увеличава възпалението, включително в мозъка. Така че може да се приеме, че хората от нашия експеримент на средна възраст, с наднормено тегло и преддиабет са имали по-високи нива на възпаление, което е допринесло за поне леко увреждане на когнитивните способности. Съответно, благоприятните ефекти, които наблюдавахме, може да са свързани с умереността на възпалението в групата на ягодите“, добавя той. 


Крикориан каза, че изследванията в бъдеще трябва да имат повече участници и различни дози ягоди.

Вкусният червен плод е с

много високо съдържание на вода – 91%.

В една ягода има около 1.5 г въглехидрати, като тази стойност идва предимно от фибрите и естествените захари като фруктоза. Мазнините в един брой от плода са незначителни – 0.1 г.

Те са богати също на витамините С и К, манган, фолиева киселина, калий. Съдържат още витамини и минерали като магнезий, калций, витамин В6 и мед, но в по-малки количества.


Научно доказано е, че ягодите подсилват имунната система, заради високото наличие на витамин С. Те подпомагат сърдечното здраве, благодарение на съдържанието на калий, който минерал е известен с това, че играе роля в регулацията на кръвното налягане. Ягодите съдействат и за контрол на теглото, тъй като са страхотна нискокалорична алтернатива на сладкото. Друг плюс на фибрите в ягодите е това, че засилват и удължават чувството ни за ситост, като по този начин контролираме апетита си и приемаме по-малко калории.