По искане на Районна прокуратура - Силистра съдът определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 39-годишен мъж, обвиняем за неправомерно притежание на автоматично огнестрелно оръжие и съпротива на органите на МВР. Й.К. е привлечен към наказателна отговорност за две престъпления – по чл. 339 и чл. 270 от НК. Той първоначално бе задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор. При опит да му бъде извършена проверка на пътя, на 2 февруари 2023 година, 39-годишният мъж първоначално спрял на подадения сигнал, но при поискване на документите, потеглил рязко и се отдалечил от полицейския екип. Напуснал града в посока с. Шуменци, след което навлязъл в нерегулиран полски път. Той бил последван от полицаите, застигнат и спрян. Й.К. оказал съпротива на полицейските служители преди задържането си.

При претърсване в автомобила му бил намерен незаконно притежаван автоматичен пистолет с 6 патрона в пълнителя, а 12 патрона били открити в тайник под шофьорската седалка.

Намерени били също 2 саби, 2 ножа, бокс и метална полицейска палка.

Работата по доказване и документиране на извършеното престъпление продължава. Определението на Районния съд подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Силистра.