Синът на американския президент Джо Байдън, Хънтър, даде показания при закрити врата пред републиканските законодатели, които провеждат разследване за импийчмънт срещу баща му, който е обвинен в лъжа относно бизнес сделките на семейството си, предаде АФП.

Републиканците се надпреварват да нанесат щети на президента демократ преди изборите през ноември, на които техен кандидат вероятно ще бъде Доналд Тръмп. Те обвиниха Байдън, че е използвал влиянието си по време на времето си като вицепрезидент на Барак Обама (2009-2017), за да помогне на Хънтър в бизнес отношенията му в Китай и Украйна. Разследването за импийчмънт, отхвърлено от демократите като политически трик за нанасяне на вреда  на Байдън в навечерието на изборите, е много малко вероятно да доведе до действителни наказателни обвинения срещу президента.

Попитан за поредица от финансови транзакции, които според републиканците пряко замесват баща му в неправомерни действия, 54-годишният Хънтър Байдън категорично отрече каквото и да е злоупотреба.

"Не съм намесвал баща си в моя бизнес", каза Байдън-младши при появата си пред съдебните и надзорните комисии на Камарата на представителите, според подготвените му забележки, "Нито докато бях практикуващ адвокат, нито в моите инвестиции или сделки вътрешни или международни, нито като член на борда, нито като артист. Никога."

Републиканците отдавна се прицелват в проблемния син на Байдън заради предполагаеми сенчести бизнес сделки и се опитват да свържат тези обвинения с действащия президент. Но разследването за импийчмънт се натъкна на камък по-рано този месец, когато бивш информатор на ФБР, Александър Смирнов, беше арестуван и обвинен в лъжа и измисляне на неверни обвинения в корупция срещу Хънтър.

Смирнов твърди, че всеки от семейство Байдън е получил подкуп от 5 милиона долара от украинската енергийна фирма Burisma, в чийто борд на директорите е Хънтър по това време, за да я защити от разследване, когато Байдън беше вицепрезидент.

Сега федералните прокурори казват, че твърдението на Смирнов е изфабрикувано. Разследването доведе до наказателни обвинения срещу Хънтър Байдън за укриване на данъци и за лъжа за употребата на наркотици, когато е кандидатствал за разрешение за оръжие.