сн. ,,Дневник”

Христо Стоичков отново е в компанията на легенди на световния футбол. Дни преди световното в Бразилия английският в. „Гардиън" публикува топ 100 на най-великите играчи, оставили следа на световни първенства. Класацията е изготвена с експертно мнение на жури от 40 души. Сред тях са легендите Зико, Лотар Матеус и Джон Барнс. Както и редактори от вестници като френския „Екип" и руския „Спорт експрес" - библии в европейската спортна журналистика. Номер 56 там е Христо Стоичков, единствен българин в тази елитна група. Зад него са личности като Луиш Фиго, Георге Хаджи, Пол Гаскойн, Диди, Джачинто Факети, Юрген Клинсман. Номер 51 в класацията е Лионел Меси, който има 4 Златни топки и е номер едно в историята по този показател. Аржентинецът вероятно ще е далеч по-напред, ако изведе тима си до успех в Бразилия през лятото.

Любопитно е, че в топ 10 на класацията има само двама играчи, които не са световни шампиони - Йохан Кройф и Мишел Платини. Най-много естествено са бразилците (22-ма). Почти целият отбор, сочен за най-велик в историята от 1970-а, е в списъка със стоте най-. В групата на призьорите са и 16 италианци, 14 германци и т.н. Почти всеки десети от този каймак на звезди от мондиали е вратар!

Осем са имената на велики пазители на мрежите в историята на световни първенства: Дино Дзоф, Лев Яшин, Гордън Бенкс, Оливер Кан, Сеп Майер, Томас Н'Коно, Ринат Дасаев и Джанлуиджи Буфон. Румъния има двама представители - Георге Хаджи и Георге Попеску. Югославия е с един - Драган Стойкович, а Гърция и Турция нямат човек в стотицата.