Входът към несъществуващия хотел

Галина Константинова

Хотелски комплекс „Уайлд сити" над Асеновград, рекламиран като българското кътче от Дивия запад, се оказа фантом. Вече пета година в близост със село Горнослав собствениците на атракциона въртят своя бизнес. Смело облъчват клиентите с покани за вкусна трапеза, релакс сред природата и езда по кози пътеки в Родопите. Рекламите вървят във всички популярни сайтове за колективно пазаруване, а комплексът вече е приел стотици туристи, преди да се разбере, че по документи той не съществува. Институциите се натъкнали на незаконното строителство случайно след жалба от адвокат Атанас Марков. Самият той имал оферта да инвестира в разширяването на комплекса и започнал свое проучване. Оказало се, че на това място законни услуги почти не се предлагат.
Проверка на специализираните органи от ноември миналата година установила, че става дума за „незаконно строителство в земеделска земя без необходимите книжа и документи". Нарушенията на закона са изброени върху десетина страници. От службата изпращат преписката на община Асеновград, откъдето също започват свое обследване. Новата проверка приключва с констативен протокол за събаряне на построени масивни постройки и спиране на строежа на недовършените къщи за гости. Оказва се, че басейнът в комплекса също е незаконен. Общинарите са категорични, че сградите трябва да се премахнат. Освен това справка на кмета д-р Емил Караиванов сочи, че хотелският комплекс „Уайлд сити" не е категоризиран, за което е уведомена комисията за защита на потребителите.
Най-голямата изненада идва при посещението на инспекторите от екоминистерството. Те установили, че в хотелския комплекс няма електрозахранване и ВиК инсталация. „Водата се доставя с водоноска до два броя разширителни съда с обем около 1,000 литра, разположени на таванското помещение в една от къщите, откъдето се захранват санитарните възли. Не се установи да има водопреносна мрежа към построените къщи в комплекса", отчитат инспекторите.
Още по-странно е заключението на инспекцията по труда, която показва, че по време на проверката не са открити хора, които полагат труд в комплекса. Собственикът обяснил, че дружеството не е наемало лица на работа, тъй като комплексът за отдих не е пуснат в експлоатация. В същото време обаче в интернет е пълно с отзиви от гости на хотела фантом.