Хиляди почитатели на поп мегазвездата Тейлър Суифт са пострадали от вълна измами с билети за концерти преди турнето й във Великобритания по-късно тази година, съобщи британска банка.

Най-малко 3000 жертви вероятно са били подмамени да си купят фалшиви билети от юли насам, като досега загубите са за над 1 млн. паунда (1,24 млн. долара), заявиха от Lloyds Bank. Средната сума, загубена от всяка жертва, е 332 лири, въпреки че в някои случаи тя е повече от 1000 лири. Банката заяви, че повече от 90 % от регистрираните случаи са започнали с фалшиви реклами или публикации във Facebook.

Измамите с билети за концерти са се увеличили със 158% от миналото лято насам в сравнение със същия период година по-рано, добави банката.

Американската певица Бионсе, британската група Coldplay и музикантът Хари Стайлс са изпълнителите, които най-често се използват за таргетиране, отбеляза тя. При всички измами с билети за концерти жертвите са губили средно по 133 паунда.

Проверка във Facebook показа, че са създадени десетки неофициални групи, много от които с десетки хиляди членове, специално за хора, които искат да купуват и продават билети за концерти на Суифт, заявиха от Lloyds. Във Facebook Marketplace, платформата за търговия на компанията за социални медии, има различни обяви за билети на местата за провеждане на концерти в цялата страна, каза банката.

Измамите обикновено включват фалшиви реклами, публикации или обяви в социалните медии, които предлагат билети с отстъпка или достъп до вече разпродадени събития на завишени цени. От жертвите се иска да платят предварително за билетите, но след като плащането бъде извършено, измамниците изчезват. Така купувачът остава без билети и без пари.

"Ако ви помолят да платите по банков път, особено от продавач, когото сте намерили в социалните медии, това трябва веднага да ви накара да се тревожите", казва Лиз Зиглер, директор по предотвратяване на измами в Lloyds Bank, "Единственият начин да гарантирате, че плащате за истински билет, е да купувате директно от реномирани и оторизирани платформи. Дори и тогава винаги плащайте с дебитна или кредитна карта, за да сте максимално защитени".