Американският президент Джо Байдън ще навърши 81 години днес с традиционното помилване на пуйките за Деня на благодарността в Белия дом.

Рожденият му ден отново насочи вниманието на избирателите към факта, че демократът е най-възрастният президент в американската история - и че ако спечели втори мандат, ще бъде на 86 години в неговия край.

Байдън понякога се шегува по този въпрос, а помощниците му изтъкват, че графикът му е изпълнен с енергия, която би задоволила далеч по-млади хора. И все пак проучване след проучване показват, че възрастта на президента е най-голямото притеснение за американските избиратели.

Байдън "не прави много грешки", но се бори да промени възприятията за възрастта си - както и за други въпроси като икономиката", заяви Дейвид Карол, който преподава управление и политика в Университета на Мериленд пред АФП.

Байдън все по-често омаловажава възрастта си, за да отклони или разсее опасенията на хората.

По време на посещение за среща с профсъюзни работници в Илинойс той се пошегува: "Знам, че изглеждам само на 30 години, но съм наоколо от много време", а когато един репортер се спъна в зоната за медии, Байдън каза: "Искам пресата да знае, че това не бях аз."

В други случаи Байдън използва възрастта си, за да се представи като надежден политик, казвайки, че годините носят със себе си мъдрост.

Но ако бъде преизбран, той ще напусне поста си с цели девет години по-възрастен, отколкото беше рекордьорът Роналд Рейгън, когато се оттегли на 77 години, предава БГНЕС. 

Белият дом се отнася с пренебрежение към проучванията на общественото мнение, тъй като демократите отбелязаха редица успехи на последните избори.

Но цифрите са мрачни за партията. 74% от хората смятат, че Байдън е твърде стар за втори мандат, докато за Тръмп този процент е едва 50, показва скорошно проучване на Ей Би Си.