Два медикамента, предизвикващи аборт, скоро могат да бъдат прекласифицирани като контролирани и опасни вещества в Луизиана по силата на първия по рода си законопроект, който беше окончателно приет от законодателите в четвъртък и се очаква да бъде подписан от губернатора.

Поддръжниците на прекласифицирането на мифепристон и мизопростол, известни като „хапчета за аборт“, твърдят, че то ще предпази бъдещите майки от принудителни аборти. Междувременно много лекари заявиха, че това ще затрудни предписването на лекарствата, които те използват за други важни нужди, свързани с репродуктивното здраве, и може да забави лечението на жени с проблеми.

В момента в Луизиана действа почти пълна забрана на абортите, която се отнася както за хирургичните, така и за медикаментозните аборти. Стремежът на доминираното от GOP законодателно събрание да прекласифицира мифепристон и мизопростол може да отвори вратата за други републикански щати със забрани за аборти, които се стремят към по-строги ограничения за лекарствата.

Сегашният закон на Луизиана вече изисква рецепта за двете лекарства и в повечето случаи използването им за предизвикване на аборт е престъпление. Законопроектът ще направи по-трудно получаването на хапчетата, като ги постави в списъка на наркотиците от списък IV съгласно Единния закон за контролираните опасни вещества на щата.

Класификацията ще изисква лекарите да имат специален лиценз, за да предписват лекарствата, които ще се съхраняват в определени съоръжения, които в някои случаи може да се окажат разположени далеч от клиникиte. Притежаването на тези лекарства без валидно предписание ще се наказва с големи глоби и затвор.

Поддръжниците твърдят, че хората ще бъдат предпазени от незаконна употреба на хапчетата, въпреки че текстът в законопроекта изглежда предвижда защита за бременни жени, които получават лекарството без рецепта.

Повече от 200 лекари в щата подписаха писмо до законодателите, в което предупреждават, че това може да създаде „бариера за улесняване на лекарите при предписване на подходящо лечение“ и да предизвика ненужен страх и объркване както сред пациентите, така и сред лекарите. Лекарите предупреждават, че всяко забавяне на получаването на лекарствата може да доведе до влошаване на резултатите в щата, който е с едно от най-високите нива на смъртност при бременни в страната.

Противниците на абортите и консервативните републиканци както в щата, така и извън него аплодираха законопроекта на Луизиана. Обратно, ходът беше остро критикуван от демократите, включително от вицепрезидента Камала Харис, която в публикация в социалните мрежи го определи като „абсолютно безсъвестен“.

През март Върховният съд на САЩ изслуша аргументи в полза на лекарите, които са против абортите и искат да ограничат достъпа до мифепристон. Съдиите обаче не изглеждаха готови да ограничат достъпа до лекарството.

Законодателството на Луизиана сега отива на бюрото на консервативния републикански губернатор Джеф Ландри. Губернаторът, който беше подкрепен от бившия президент Доналд Тръмп по време на губернаторските избори миналата година, изрази подкрепата си за мярката, отбелязвайки в неотдавнашен пост в X: „Знаеш, че правиш нещо правилно, когато @KamalaHarris те критикува“.