Хакерска група, занимаваща се с дезинформация и манипулиране на избори по света, е била разкрита от съвместно журналистическо разследване на няколко големи медии.

В медийният консорциум, който е извършил разследването, влизат журналисти от 30 медии, сред които са "Гардиън", "Монд", "Шпигел" и "Ел Паис". За да проведат разследването си, журналистите са работили под прикритие.

Те успели да се свържат с екип на израелска компания, която се занимавала с хакерство, саботаж и автоматизирана дезинформация в социалните медии, пише “Гардиън”. Групата е ръководена от бивш оперативен работник от израелската спецслужба “Мосад” Тал Ханан.

50-годишният бивш офицер се подвизавал под псевдонима “Хорхе” и работил с няколко правителства в различни държави повече от 20 години.

Разследването разкрива подробности за това как дезинформацията се използва като метод за тайна намеса в национални избори без за това да бъде оставена следа. Екипът е работил под формата на подизпълнител, като е имал договори с корпоративни клиенти.

Ханан е заявил пред репортери под прикритие, че неговата служба е на разположение на разузнавателни агенции, политически кампании и частни компании, които тайно искат да манипулират общественото мнение.

Когато обаче било направено разкритието, той отрекъл твърденията като отрекъл да е извършвал каквито и да било нарушения.

"Гардиън" коментира, че разкритията за "Екип Хорхе" могат да поставят в неудобно положение Израел, който през последните години е подложен на нарастващ дипломатически натиск заради износа на "кибероръжия", които подриват демокрацията и нарушават човешките права.