Гръцкият външен министър Никос Дендиас изпрати писма до ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, в които предупреди за заплахата от сериозен конфликт с Турция. В писмата, изпратени на 5 септември, Дендиас обръща внимание на "последната поредица от подстрекателни изявления" на турския президент Реджеп Ердоган.

Външният министър цитира изявления, според които Гърция е окупирала островите в Егейско море и турският лидер заплашва, че Гърция ще плати висока цена.

"Тези публични изявления на президента на Турция говорят сами за себе си; те са непредизвикани, неприемливи и обиждат Гърция и гръцкия народ. Откровено заплашителният им характер и тон са толкова очевидни, че разсейван всяко съмнение относно тяхната цел, както и всяко твърдение, че те са предназначени изключително за вътрешни цели във връзка с предстоящите избори в страната“, пише Дендиас.

Според него "изключително агресивната реторика" на самия турски президент е последвана и от други високопоставени турски служители. „Тази реторика е съчетана с рязко увеличаване на случаите на нарушаване на суверенитета на моята страна в Егейско море и югоизточното Средиземноморие“, каза той.

Той смята, че подобни изявления допълнително поляризират ситуацията и насаждат у турския народ омраза, вражда и презрение към гръцките съседи, като по този начин правят перспективите за сближаване още по-илюзорни.

"Турското ръководство очевидно е предпочело да представи бъдещата агресия като вече подготвена и, което е по-важно, като оправдано действие от страна на Турция", каза гръцкият външен министър. Според него поведението на Турция спрямо Гърция трябва да бъде осъдено от цялата международна общност.

Подобно писмо беше изпратено от постоянния представител на Гърция в ООН до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с молба да разпространи писмото като официален документ на Общото събрание на ООН.