Израелецът, убит по време на избухналото насилие в град Йерихон на Западния бряг, е бил и гражданин на САЩ, съобщи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

"Осъждаме ужасяващото убийство на двама израелски братя близо до Наблус и днешното убийство на израелец близо до Йерихон, който, както разбираме, също е бил американски гражданин", заяви Прайс пред репортери.

Прайс не посочи самоличността на жертвата, но в Туитър посланикът на САЩ в Израел Том Найдес идентифицира пола на лицето като мъжки, предаде АФП.

"Мога да потвърдя, че американски гражданин е бил убит при едно от терористичните нападения на Западния бряг тази нощ.", написа Найдес.

Прайс призова Израел да предприеме действия срещу заселниците, които стоят зад насилието, както и срещу заподозрените за смъртта на израелците. Той заяви, че един палестинец е убит, а 300 са ранени при нападението на израелските заселници, при което са подпалени десетки домове и автомобили.

"Осъждаме и широкомащабното безразборно насилие от страна на заселниците срещу палестински цивилни граждани след убийствата. Тези действия са напълно неприемливи", каза Прайс.

По думите му САЩ оценяват високо призивите на министър-председателя Бенямин Нетаняху и президента Исаак Херцог за спиране на "отмъстителното насилие".

"Очакваме израелското правителство да осигури пълна отговорност и съдебно преследване на отговорните за тези нападения... Отговорността и правосъдието трябва да бъдат преследвани с еднаква строгост във всички случаи на екстремистко насилие", заяви говорителят на Държавния департамент.