Градският съвет на Бевърли Хилс връчи на генералния консул на България в Лос Анджелис, Бойко Христов, прокламация по случай националния празник на България (3-ти март) и 80-годишнината от спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война. 

„На 10 март, 1943 г. хиляди еврейски майки, бащи, семейства и деца са били събрани за депортиране в България. През това време българските граждани се обединиха, показвайки невероятна сила, отстоявайки това, което знаеха, че е правилно и се противопоставиха на чистото зло, което беше нацисткият режим. Рискувайки живота си, българските граждани протестираха и маршируваха по улиците срещу нацисткия режим и правителството отмени заповедта си за депортиране и хиляди животи бяха спасени. 

Искрено благодарна съм на тези, които използваха гласовете си, 

за да променят историята“

каза кметът Лили Боси по време на церемонията, на която присъстваха и заместник-кметът Джулиан Голд, и членовете на Градския съвет Джон Мириш, Лестър Фридман и Шарона Назарян.

Генералният консул Бойко Христов прие с благодарност издадената прокламация, като изтъкна древната история на България, подчерта значението и измеренията на подвига на българското общество за спасяването на българските евреи и отбеляза още една годишнина, която двете страни празнуват през 2023 г. – 120 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и САЩ. 

„През 2023 г. отбелязваме 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и отдаваме почит на смелостта и моралния интегритет на българските политици, администратори, офицери, духовници, интелектуалци и обикновени граждани, направили това възможно. Нито един български евреин не е бил депортиран в нацистките лагери на смъртта или убит в България заради своята религия или етническа принадлежност. Цялата еврейска общност в България, наброяваща около 50 хиляди души, оцелява през Втората световна война. Българските евреи винаги са били неразделна част от българското общество. Те традиционно се радват на висока почит и приемане във всички сфери на обществения живот и имат голям принос за развитието на България. Спасяването на българските евреи е мощен, положителен пример, който вдъхновява усилията ни за борба със съвременните прояви на антисемитизъм“, каза още генералният консул Бойко Христов като част от словото си. 

Официалната церемония по връчване на прокламацията беше отразявана в реално време от местния телевизионен канал Beverly Hills TV Channel 10, телевизионната станция от Лос Анджелис KTLA и като live stream на уебстраницата на градския съвет на Бевърли Хилс.