Елк Гроув Вилидж е градче с население малко над 30 000 души в предградията на Чикаго. В него обаче живеят много българи има български училища и детски градини и връзката с България е силна. Това бе доказано за пореден път на 24 май, когато селието стана сцена на честването на българския празник, а кметът на градчето обяве датата за Ден на българската писменост.

В специална прокламация Крейг Джонсън, кмет на Елк Гроув вилидж, описа основанията за това решение. Той припомни, че селището, което ръководи, е побратимено с българския град Перник, че се навършват 120 години от установяването на дипломатически отношения между САЩ и България и че Камарата и Сенатът на Илинойс обявиха март за Месец на българо-американското наследство в щата.

Кметът Джонсън посочи още, че селището му е било "домът на българския парад на 24 май, деня на светците Кирил и Методий, на българската азбука, култура и просвещение и на славянската литература".

На финала той изтъкна че американците от балгарски произход "изклйчително много обогатяват културния, технологичния и гражданския живот на Елк Гроув Вилидж".

"Поради това аз, кметът Крейг Джонсън, и членовете на управителния съвет на Елк Гров Вилидж, обявяваме 24 май 2023 година за Ден на българската култура и азбука" - писа градоначалникът в прокламацията си.

Повече от 4,000 души се събраха на 24 май в чикагското предградие за бългаския парад, а стотици трибагреници заляха парка в градчето.

В безпрецедентен акт на единство парадът събра на едно място всички 13 български училища, детски градини, фолклорни състави и културни организации в Чикаго. Българските бизнеси пък имаха възможност да участват със свои щандове и да представят своята продукция.

Първият подобен парад беше проведен миналата година.