сн. Архив на BG VOICE

Бойко Борисов спря няколко обществени поръчки за милиони левове, изпълнители по които са фирми на Делян Пеевски; изтекоха информации, че срещу Пеевски имало подготвен атентат; самият Пеевски обяви, че ще напусне основните фирми, в които участва; накрая от Белград се обади прогоненият шеф на КТБ и обяви, че Пеевски бил основният кредитополучател, заради когото банката фалирала. Всички тези наситени данни, появили се само за броени дни в България, сочат, че главният бос Ахмед Доган, изглежда, е решил да се отърве от прекалено скандалното си протеже и да го замени с друго, за да може бизнесите му да продължат да си съществуват безпрепятствено. Най-голямата от спрените поръчки е за строежа на участъци от автомагистрала „Хемус". Премиерът Борисов се аргументира, че спечелилите компании са свързани хем с Пеевски, хем с шефа на „ЛУКойл България" Валентин Златев. Самият Пеевски съобщи, че продава дела си в „Булгартабак" - цигарената компания, чието име беше посочено в доклад на турските специални служби като източник на най-мащабния дял от контрабандата на цигари в страната.

Миналия петък с фанфари МВР оповести, че покрай делото за подготвяното убийство на Алексей Петров изтекла данна, че при провеждане на беседи и последващи следствени действия се появила „значима информация" за подготвен опит за убийството на Делян Пеевски. Новината съобщи главният секретар на МВР Георги Костов на извънредна пресконференция. Подготовката включвала доста подробна информация за навиците и привичките на депутата, посещавани места, които не са медийно огласявани в последно време. Това покушение било подготвяно повече от 2 месеца, каза професионалният ръководител на МВР, но не уточни кой е искал да убие Делян Пеевски. Но той вече е с държавна охрана от НСО.

За капак и Бойко Борисов каза, че му готвели убийство. Заплахите били получени през последните дни в анонимен плик за писмо в Министерския съвет. Те включвали снимка на Борисов, куршум и заплашителни послания с изрязани от вестници букви. Службите обаче са категорични, че заплахата е истинска, а не ставало въпрос за послание от човек с психични проблеми.

Впрочем и Борисов, и Пеевски вече имат зад гърба си по един „атентат". Преди няколко години, буквално ден преди да подаде оставка, Борисов обвини Доган, че му готвел убийството. Мнозина тогава заподозряха премиера, че с този ход цели да повиши рейтинга си със съзнанието, че ще му се наложи да участва в извънредни избори. Малко по-късно - през 2014-а - и Пеевски се оплака, че искали да го убият. Прокуратурата дори задържа трима души. По-късно обвинението призна, че липсват всякакви доказателства по случая.

Повторението на сценария сега обаче съвсем не означава, че Борисов отново е решил да подава оставка и да предизвика извънредни избори. По-вероятно е „убийствата" да са с цел: при Пеевски - да напусне бизнеса и българската сцена изобщо с геройска походка и уж подплашен от евентуалния атентат, да се скрие, прибирайки полагащите му се бонуси от фирмите, в които участва, и да иде някъде на топло, където спокойно да си харчи парите; при Борисов път точно обратното - този път да остане като премиер, добавяйки си доза геройство.

А ето и поредните клюки около КТБ. При затварянето на банката Делян Пеевски имаше кредити за 150 млн. лв., обяви мажоритарният собственик на фалиралата банка Цветан Василев. Той нападна остро бившия си бизнес партньор и настоящ депутат от ДПС Пеевски, обвини го в безпрецедентен натиск над прокуратурата, следствието и съда и разкри подробности за отношенията му с почетния председател на партията, която стои зад него. Цветан Василев, който неведнъж е заявявал, че разривът между него и бизнес партньора му е настъпил, след като Пеевски поискал да му прехвърли част от притежаваните от него дружества, показа списък от фирми. По думите му в него детайлно са посочени предприятията, които „трябва да предоставя, за да се разберем и да няма проблеми КТБ".

Сред фирмите са „Булгарбатак", Българската телекомуникационна компания, Издателски полиграфически комплекс - където се печатат почти всички български вестници, „Петрол", НУРТС, която разпространява ефирните сигнали на всички национални телевизии. „Логиката на този иск към мен беше, че ДПС ми е помагало, аз съм правил пари и не съм се отчитал", обясни Цветан Василев. Каза, че заради това поискал среща с покровителя на Пеевски - Ахмед Доган, и му показал списък с имена и числа, за да разбере „какво е заработил" неговият „бизнесгуру". „Усмивката му замръзна", описа реакцията шефът на фалиралата банка и допълни, че ставало дума за стотици милиони левове.

Василев разказа и за срещата си с настоящия премиер Бойко Борисов, а тогава лидер на най-голямата опозиционна партия, през юни 2014 г., дни преди затварянето на банката. Тя, по думите му, приличала на криминален роман, тъй като се наложило да смени на няколко пъти автомобилите, с които пътувал до Банкя по настояване на Борисов. Двамата обсъждали какво ще стане, ако КТБ фалира, били съгласни, че това не трябва да се допуска, но след това Борисов предпочел да замине за САЩ и се върнал, когато вече било късно и банката била затворена.

Цветан Василев на няколко пъти даде да се разбере, че по негови сведения, част от които базирани на лични впечатления, прокуратурата е изцяло подвластна на Делян Пеевски. Заяви, че по негова информация след затварянето на КТБ в София е имало среднощни заседания в следствието и прокуратурата с участието на Пеевски за търсене на законова логика за повдигане на най-тежкото обвинение срещу него, за да може да се издаде международна заповед за арест. Василев повтори тезата си, че главният прокурор Сотир Цацаров е избран с консенсус между ГЕРБ и ДПС, въпреки че първоначалният избор на Пеевски за поста бил бившият шеф на националното следствие Бойко Найденов. По думите му прокуратурата работи в пълен синхрон с желанията на Пеевски.

„В моменти на откровеност Делян Пеевски ми е казвал: „Гениален е Петьо Еврото (бившият началник на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора Еврото, който през август миналата година беше освободен от съдебната система по негово желание и с бонус от 18 заплати, като имаше опасност да му бъде образувано дисциплинарно производство - б.р.) - дадеш му бутилка уиски и е готов всякакъв пасквил да напише", разказа Цветан Василев. Банкерът изброи поредица от поръчани от Пеевски дела. Първото по думите му било процесът срещу бизнесмените Огнян Донев и Любомир Павлов заради отказа да прехвърлят на Пеевски вестник „24 часа". След това била аферата „Костинброд". Според Василев очевидно главният прокурор бил зависим от Пеевски или „може много да се харесват". „Прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на банката", заяви още банкерът.

Говорейки за огромното влияние, което Делян Пеевски има в България - и в икономиката, и в политиката, Цветан Василев на няколко пъти подчерта, че не вижда бившия си бизнес партньор като самостоятелен играч или „център сам по себе си". „Нямам идея къде е дъното на айсберга, но не мога да си представя, че никой не стои зад Пеевски", каза банкерът. Той на няколко пъти отбеляза, че въпреки близките им отношения преди години сега депутатът от ДПС се държи, сякаш не се познават и нямат нищо общо. Докато органите, които проверяват Пеевски, са под негов контрол - ще излиза чист като ангел, заяви Василев. Той каза, че е готов да седне на полиграф заедно с Пеевски, за да се види кой казва истината

Употребен по предназначение

Пеевски беше временно нает като лице за показ на корпорацията ДПС. Акционерите сега му предлагат изход с почести, като му позволят да кешира. Не съм сигурен само дали не иска да излезе от „Булгартабак", защото предстоят разкрития, т.е., преди да стане жега. Той е пасив за всички компании, които до този момент са печелили държавни поръчки или бизнес, в това число и за медиите, които контролират с майка си. Беше употребен по предназначение, но не е сигурно дали ще му осигурят защитата докрай, защото и те не са всесилни. В парламента се очертава дългосрочна опозиционност, а ДПС в опозиция не може да просъществува дълго - грози я разпад. Пеевски по подобие на ментора си Илия Павлов неизбежно щеше да бъде изхвърлен зад борда. В модела на прехода те са консуматив.