Google разширява възможностите на мейл услугата си Gmail за предупреждение на потребителите при получаването на потенциално опасни съобщения. Тя вече ще може да предупреждава потребителя на базата на съмнително съдържание в писмото или ако то е от подозрителен подател, съобщи компанията в своя блог.

Една от новите възможности ще е анализ на линковете в съобщението. Често хакерите се опитват да излъжат потребителите да посетят предварително заразен сайт. Gmail ще проверява линковете и когато те водят до страници, в които е засечен вирус, ще предупреждава потребителите. Това ще се случва дори и когато за сайта има информация, че преди е имал вируси и потребителите трябва да внимават.

Освен това хакерите често изпращат писма от фалшиви акаунти. Понякога дори правят фалшиви имейл адреси, които уж са от реномирани компании. Gmail ще прави анализ на подателя и когато не може да потвърди, че адресът е действителен, също ще предупреждава потребителя.

Google уточнява, че предупреждение от системата не означава, че гарантирано има нещо нередно. Въпреки това съветва потребителите да са с повишено внимание, когато получат подобно предупреждение. Системата е автоматична и вградена в Gmail, като работи както в уеб версията на услугата, така и в мобилното й приложение. Тя се използва и от Google Apps.