За първи път голям, общобългарски концерт ще събере всички училища, фолклорни състави и културни организации за 3 март в Чикаго.  Събитието е кръстено „Концерт за България“ и ще е в новата сграда на Des Plaines Theater от 5:30 РМ в деня на Националния ни празник. Събитието, организирано от "Bulgarian Arts and Cultural Exchange", с подкрепата на Генералното консулство на Република България в Чикаго, ще представи изпълнения на водещи български училища и фолклорни ансамбли от Чикаго. Поканени са всички неделни училища и културни организации. Вечерта обещава да бъде едно незабравимо празненство, в което ще се насладите на автентични фолклорни танци, музика и песни, демонстриращи богатата културна традиция на България. BG VOICE е медиен партньор на концерта.

Преди това, в 12 ч. на обед, по традиция ще бъде издигнато българското знаме на „Дейли плаза“ в центъра на Чикаго. Честта тази година ще е на проф. Иво Цветанов от Университета на Илинойс в Чикаго. 

Тази традиция датира от средата на миналия век. За 18-а година, от както традицията е възобновена, българският флаг ще се издигне на Дейли плаза в центъра на Ветровития град. Началото на церемонията по вдигане на националния ни флаг е сложено през 1960 г., когато група българи се срещат с тогавашния кмет Ричард Дж. Дейли. Впечатлен и разчувстван от историята на България, той издава прокламация, с която обявява 3 март за Български ден в Чикаго. Сега такива прокламации има на много места в САЩ и Канада. А емблематични сгради и забележителности отново ще бъдат осветени в бяло, зелено, червено на 3 март.

По традиция екипът на BG VOICE ще излъчи церемонията на живо на нашия сайт bgvoice.com и на страницата ни във Facebook.

Празникът в Канада

За трета поредна година Ниагарският водопад ще светне в цветовете на българския трибагреник.  Събитието, организирано от Генералното ни консулство в Торонто, ще се състои от 10 PM вечерта на 3-ти март, неделя. 
В провинция Онтарио на 4-ти март от 2 PM пред сградата на общината в гр. Ниагара Фолс ще бъде издигнато българското знаме на специална церемония заедно с кмета на града г-н Джим Диодати.

В провинция Онтарио на 5-ти март от 6 PM вечерта на адрес Todmorden Mills Heritage Site, 67 Pottery Rd, Toronto, ON M4K 2B9,  Генералното консулство организира тържествено честване по случай Националния празник. Цялата българска общност е поканена да се присъедини и участва в събитието.
В провинция Онтарио на 6 март от 12.15 ч. българското знаме ще бъде издигнато пред сградата на парламента на провинция Онтарио. 

В провинция Британска Колумбия по случай Националния ни празник ще бъдат осветени сградата на общината във Ванкувър и най-стария мост в града – Бурард бридж.

В провинция Албърта, столицата Едмънтън, по случай Националния ни празник ще бъде осветен Хай левел бридж.

Отново в провинция Албърта, в гр. Калгари, ще бъде издигнато българското знаме пред сградата на общината в града.