Лекарка от Индиана беше глобена с 3000 долара, затова че разказала, че е извършила аборт на 10-годишно момиче от Охайо, което е било изнасилено и не е могло да получи процедурата в собствения си щат след отмяната на Роу срещу Уейд. 

Д-р Кейтлин Бърнард не получи глоба за самата процедура, а за публичното ѝ оповестяване в медиите.

Почти пълната забрана на абортите в Охайо влезе в сила веднага след отмяната на Роу срещу Уейд и забрани всички аборти след шестата седмица от бременността, преди повечето хора дори да разберат, че са бременни.

Абортът е законен в Индиана до 21 седмици и шест дни. Закон в Индиана, който напълно забранява абортите, беше приет на 15 септември, но се оспорва в съдилищата и в момента не е в сила.

В четвъртък Бърнард избухна в сълзи, когато й казаха, че няма да загуби медицинския си лиценз.

Щатският съвет за медицински лицензи гласува, че тя не е спазила законите за поверителност, като е разказала за случая пред репортер от вестник. Бордът обаче отхвърли обвиненията на републиканския главен прокурор на Индиана, че Бърнард е нарушила щатския закон, като не е докладвала за насилието над деца на властите в Индиана.

Членовете на борда избраха да я глобят с 3000 долара за нарушенията, като

отхвърлиха искане от офиса на главния прокурор за спиране на лиценза ѝ.

Издадено ѝ е и писмо за порицание.

Бърнард последователно защити действията си, като заяви, че е следвала изискванията за докладване на Индиана и политиката на болницата, като е уведомила социалните работници на болницата за насилието над дете - и че изнасилването на момичето вече се разследва от властите в Охайо. Нейните адвокати също съобщиха, че тя не е предоставила никаква идентифицираща информация за момичето, която би нарушила законите за поверителност.

Indianapolis Star разказа за случая в статия от 1 юли, която предизвика национален политически шум в седмиците след като Върховният съд на САЩ отмени Роу срещу Уейд миналото лято. Някои новинарски издания и републикански политици лъжливо предполагаха, че Бърнард е измислила историята, докато 27-годишен мъж не беше обвинен в изнасилването в Кълъмбъс, Охайо.

По време на събитие в Белия дом президентът Джо Байдън почти изкрещя възмущението си от случая.