Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Румен Тонев за убийство на съседа си - психологът Иван Владимиров -Нав. 

На предходното заседание съдът намери молбите на наследниците на Владимиров за допустими и конституира Славка Иванова (майка на Владимиров) в качеството на частен изпълнител, както и конституира Недялко Иванов (брат на Владимиров) в качеството на частен изпълнител. Двамата частни изпълнители по делото посочиха, че нямат искания за отвод.

Адвокат Пламен Гинов посочи, че той и клиентът му Румен Тонев нямат искания за отвод и каза, че според него не е допуснато съществено процесуално нарушение и няма основание за прекратяване или спиране на делото.

Адвокат Борис Акалиев, който представлява обвинението посочи, че според тях трябва да се даде ход на делото като също посочи, че няма допуснато съществено процесуално нарушение.

Припомняме, че на 8 февруари 2023 г. вечерта около 22,30 часа бившият служител на МВР Румен Тонев застреля Владимиров пред входната врата на дома му на улица „Черковна“ в столицата. В последствие стана ясно, че двамата са имали дълъг междусъседски конфликт. На 11 февруари 2023г. по искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 52-годишния Ронев, обвинен в извършването на умишлено убийство, като е прострелял Владимиров в областта на лицето със законно притежаван пистолет.

След разпоредителното дело адвокатът на Тонев - Пламен Гинов отказа да коментира какво му е разказал неговия клиент, но по думите му “той не е искал да убива”.

Славка Иванова, майка на Владимиров каза, че за нея е важно да има справедливост. “Този човек да не бъде пускан в обществото, за да причини нови вреди и хората да видят, че в България има правосъдие, което си върши работата”, обясни тя. Иванова не коментира каква трябва да бъде присъдата, но подчерта, че според нея убийството е било “планирано много дълго време”.

Адвокат Николай Димитров, защитник на пострадалите коментира, че Тонев е “извършил това престъпление със законно оръжие. Разбира се, че е планирано”, смята той.