В контролирания от републиканците американски щат Охайо ще се гласува, за да се реши дали да включи в конституцията си защита на правото на аборт - тест, който ще бъде внимателно наблюдаван в цялата страна, предаде АФП. За привържениците на абортите отговорът е "да", за да се предотврати намесата на държавата в едно "лично решение"; за противниците отговорът е "не" на текст, който "отива твърде далеч".

Избирателните секции бяха отворени в 06:30 ч. местно време (11:30 ч. по Гринуич). Пред Северозападната християнска църква в столицата Колумб в тъмното преди отварянето на избирателните секции се образува опашка от около десет души.

Двата лагера проведоха безмилостна кампания за милиони долари в този северен щат. След като през лятото на 2022 г. Върховният съд отмени решението, гарантиращо федералното право на американските жени да прекъсват бременността си, въпросът за правото на аборт се върна в щатите. Няколко от тях го ограничиха или забраниха, а други го засилиха. Миналата година няколко гласувания бяха систематично спечелени от поддръжниците на правото на аборт, дори в консервативни щати и за голяма изненада на републиканците.

Това е въпрос, който мобилизира гласоподавателите и вероятно ще окаже голямо влияние върху президентските избори през 2024 г. И дори сред американците, които не се определят като прогресивни, някои смятат, че забраните, наложени от няколко щата, са твърде радикални.

В Охайо през август се провали опитът на десницата да усложни организирането и приемането на референдуми (с аборти на огневата линия). От друга страна, привържениците на абортите успяха да съберат стотици хиляди подписи, за да внесат в Конгреса конституционна поправка, в която да бъде записано правото на аборт. Целта беше да се противодейства и на закон, влязъл в сила след решението на Върховния съд, който забранява повечето аборти - дори в случаи на изнасилване или кръвосмешение - веднага щом бъде открит сърдечен ритъм. Това е около шестата седмица, често преди жената да разбере, че е бременна.

Понастоящем това законодателство е спряно поради съдебна битка. Засега абортите в Охайо са законни до около 22-та седмица от бременността. Но за краткото време, през което ултрарестриктивният закон е в сила, 10-годишно момиче, което забременява след изнасилване, трябва да пътува до съседна Индиана, за да направи аборт - случай, който шокира цялата страна.

От седмици избирателите в Охайо гласуват предварително.

Изменението предвижда, че всеки човек трябва да има "правото да взема и изпълнява собствените си решения" по въпроси като аборт, контрацепция и лечение, свързано с безплодие или аборт. За противниците му, като републиканския губернатор Майк Деуайн, това ще отвори вратата за аборти "по всяко време на бременността" и възможността непълнолетните да ги правят без съгласието на родителите си. Лагерът на противниците категорично отрича това.

В много консервативния щат Кентъки губернаторът демократ Анди Бешир, който се бори за преизбиране, превърна правото на аборт в оръжие срещу републиканеца Даниел Камерън. А във Вирджиния, където се провеждат парламентарни избори, ако републиканците спечелят, това може да позволи на губернатора Глен Янгкин да се опита да наложи ограничения върху абортите.