Русия може да бъде готова военно да атакува страни от НАТО след пет до осем години, ако реши да го направи, каза висш военен служител от Германия. Това може ще стане, след като Москва възстанови силите си от войната с Украйна.

"Дотогава, според нашите анализи, Русия (ще е) възстановила силите си до такава степен, че атака срещу НАТО на почва на пакта, може да бъде възможна“, каза пред журналисти генерал-лейтенант Карстен Брюер по време на посещение в Полша, "Не казвам, че това ще се случи, но че може да е възможно."

Руското нашествие в Украйна през февруари 2022 г., предизвика най-дълбоката криза в отношенията между Москва и Запада от Кубинската криза през 1962 г. насам. Кремъл редовно отхвърля предположенията на Запада, че може да обмисля атака срещу НАТО, като напълно безсмислени. Президентът Владимир Путин повтори миналия месец, че Русия няма планове да напада нито една страна от НАТО, въпреки че, по думите му, ще свали всеки изтребител Ф-16, доставен от Запада на Украйна.  

От 32-те страни членки на НАТО, шест имат обща граница с Русия: Норвегия, Финландия, Естония, Латвия, Литва и Полша.

Москва контролира почти една пета от украинската територия, включително полуостров Крим, който беше анексиран през 2014 г.

"Виждаме, че Русия произвежда много бойни материали и не изпраща всички тези материали на фронтовата линия в Украйна... така че през 2029 г. трябва да сме готови“, каза началникът на германската отбрана Брюер, "Това, което виждаме, е заплаха след пет до осем години."

Украинските власти казаха, че броят на техните въоръжени сили е около 800 000, докато през декември Путин нареди руската войска да бъде увеличена с още 170 000 войници до 1,3 милиона.

Освен персонала, разходите на Москва за отбрана също са по-големи от тези на Украйна. През 2024 г. тя задели 109 милиарда долара за сектора, над от два пъти повече от Украйна - 43,8 милиарда долара.