Германската компания HyImpulse успешно изстреля в петък ракета, използваща парафин или восък за свещи като гориво. Фирмата тества технологията преди първия орбитален полет, планиран за края на 2025 г.

Ракетата беше изстреляна от стартова площадка в Куниба, Южна Австралия. Тя е наречена SR75, височината й е 12 метра и тежи 2,5 тона.  Апаратът, който не е достатъчно мощен, за да обиколи Земята, има капацитет да носи малки спътници с тегло до 250 кг на височина до 250 км, отбелязва Ройтерс.

Целта на тестовото изстрелването е да се съберат данни за работата на системите за задвижване и управление. 

Парафинът може да се използва като по-евтино и по-безопасно алтернативно гориво за ракети, като намалява разходите за транспортиране на спътници с до 50 на сто, казват от компанията HyImpulse.

От фирмата, която има 65 служители, казват, че вече са получени поръчки на стойност 100 милиона евро (105 милиона щатски долара).

Подготвя и изстрелването на SL-1 - по-голяма, многостепенна ракета, която може да извежда спътници с тегло до 600 кг в ниска околоземна орбита до края на следващата година, отбелязва Ройтерс.