Лунният спускаем апарат, който кацна на Луната миналата седмица, все още работи чрез слънчева енергия, каза частната компания зад историческата мисия, след като обяви ден преди това, че батериите му са на ръба на изтощението, предаде АФП. Актуализацията възвестява финалните етапи в мисия, която отбеляза първото кацане на Луната от частна компания, но също така стана свидетел на многобройни проблеми, включително когато спускаемият апарат се преобърна настрани при достигане на повърхността.

Базираната в Тексас компания Intuitive Machines по-рано изчисли, че остават около 10 до 20 часа живот на батерията. Компанията възнамеряваше да събира данни от космическия кораб, наречен Odysseus, "докато слънчевите панели на спускаемия модул вече не бъдат изложени на светлина".

Intuitive Machines обяви, че „Odysseus продължава да генерира слънчева енергия на Луната, позволявайки на контролерите на полета да продължат да събират данни от района на южния полюс в подкрепа на целите на мисията IM-1“. НАСА планира да върне астронавти на Луната по-късно това десетилетие и плати на Intuitive Machines около 120 милиона долара за мисията, като част от инициатива за делегиране на мисии на частния сектор и стимулиране на "лунна икономика".

Odysseus носи набор от инструменти на НАСА, предназначени да подобрят научното опознаване на южния полюс на Луната, където космическата агенция планира да изпрати астронавти по програмата си Артемида.

Въпреки че слънчевите панели засега поддържат светлините включени, те не са в идеалната позиция поради преобръщането на кораба. Но мисията "е успешна от гледна точка на НАСА", подчерта шефът на космическата агенция Бил Нелсън.

"Ние сме в шестия ден от това, което беше планирано като осемдневна мисия. Все още получаваме данни от всичките ни шест инструмента", каза той.