Днес е Гергьовден, един от най-големите пролетни празници на българите и професионален празник на българската армия.

На 6 май Българската православна църква почита Свети Георги Победоносец.

Свети Георги Победоносец е войник в Римската империя, който е почитан като мъченик на Христовата вяра. Той е един от най-почитаните светци в Източноправославната църква.

Свети Георги е римски войник, християнин. Ражда се в Кападокия (дн. Турция) в християнско семейство. Баща му Св. Геронтий (Геронт) е бил идолски жрец, майка му Св. Полихрония (Полифрона) е от Лида, Палестина (дн. Диосполис или Лод, Израел), където се връща с малкия си син след като баща му приема мъченически венец за вярата.

Младият Георги постъпва на служба в армията, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия. По това време е разпределен в Никомедия и служи в личната гвардия на император Диоклециан.

Според житието му, през 303 Диоклециан издава едикт за систематично преследване на християните в цялата империя. Счита се, че неговият съимператор Галерий е главният отговорен за това решение. На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той се открива като християнин и критикува решението на императора.

Разяреният Диоклециан нарежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател.

Преданието разказва, че когато го повели към тъмницата, едно от копията на войниците омекнало и се превило на две, щом се докоснало до светията. Така Георги се уверил, че Господ го защитава в отстояването на вярата му. Когато го отвели в тъмницата, го оковали разпънат на земята и сложили тежък камък върху гърдите му. На другия ден, въпреки мъчението, св. Георги останал твърд пред съда на императора.

Последвали различни мъчения, на които подложили младия воин, завързали го на дървено колело и стъргали тялото му с железни остриета. Императорът, като го помислил за мъртъв, отишъл да принесе жертва в храма на Аполон, но тогава станало чудо: появил се ангел, който изцерил и освободил мъченика.

Това чудо накарало двама от съдиите, Анатолий и Проталеон, също да изповядат Христа публично, за което били обезглавени. Последвала заповед да хвърлят светеца в яма с негасена вар за три дни. Св. Георги влязъл сам в ямата с молитва на уста и излязъл невредим. Подир това чудо много народ повярвал в Господа, който вършел такива чудеса.

Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на почти всички балкански държави, включително и България.

Според народните вярвания Свети Георги и Свети Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината.

От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а между Димитровден и Гергьовден - зимната й половина. Така на 6 май народът чества и настъпващото лято.

Празникът се възприема като началото на новата стопанска година, затова и е изпълнен с много традиции и обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. 

Свети Георги традиционно е схващан като повелител на плодородието, покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата. Народът почита паметта на Свети Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове. 

На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Гергьовден е един от най-празнуваните именни дни в България, отбелязван от над 180 000 души. Сред тях са Георги и Гергана, Гинка, Ганка и Ганчо, Галя, Галин и Галина, както и всички техни производни.