Управляващите от ГЕРБ и техните коалиционни партньори порязаха българите в чужбина и референдума на Слави Трифонов с бързи промени в Избирателния кодекс през последните два дни.

Българите в чужбина ще могат да гласуват само в дипломатическите и консулските представителства. Това прие Народното събрание в петък със 139 гласа "за", 35 "против" и 8 "въздържал се". Това е и темата, която по-рано днес са обсъдили съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов и премиерът Бойко Борисов.

Предложението на Фронта, което не беше прието от правната комисия, беше дебатирано в пленарната зала над 2 часа. Сред другите варианти беше промяната да засегне само страните извън Европейския съюз, но в крайна сметка депутатите подкрепиха предложението на Патриотичния фронт за всички държави.

"За" гласуваха 71 от ГЕРБ, 24 от БСП, 7 от Реформаторския блок, 17 от Патриотичния фронт, 4 от БДЦ, 5 от "Атака", 10 от АБВ и 1 независим. Срещу предложението бяха 28 от ДПС, 4 от Реформаторския блок, 1 от БДЦ и 2 независими. "Въздържал се" гласуваха 3 от Реформаторския блок и 5 от БДЦ.

Според сегашния Изборен кодекс секции се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство при наличие на не по-малко от 20 избиратели, подали заявление, и извън тях - при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление.

РЕФЕРЕНДУМЪТ НА СЛАВИ - В ОТПУСКАРСКИЯ СЕЗОН

 

Posted by BG VOICE Новинарският лидер в САЩ и Канада on Wednesday, February 24, 2016

 

Референдумът, иницииран от телевизионното предаване "Шоуто на Слави", ще се проведе през лятото, а не заедно с президентските избори наесен. Това стана с друга поправка в Изборния кодекс, приета в четвъртък окончателно от Народното събрание. Предложението на БСП получи 115 гласа "за" от ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт, 11 "против" от Реформаторския блок и 12 "въздържал се".

Промяната в закона отменя правилото обществени допитвания да бъдат провеждани заедно с избори, ако такива се провеждат в годината на инициативата им.

С отвързването на провеждането на референдума от изборите най-вероятно общественото допитване на "Шоуто на Слави" ще се проведе между средата на юли и средата на август. Очаква се през май парламентът да го гласува, а после президентът трябва да насрочи референдума не по-рано от два месеца след това и не по-късно от три.

Слави Трифонов определи решението "като безочлива наглост".

ГЛАСУВАНЕТО - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, БЕЗ ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН "ЧУЖБИНА"

Най-голямата изненада беше, че депутатите от ГЕРБ гласуваха в четвъртък срещу внесения от самите тях текст за създаване на отделен избирателен район "Извън страната" и подкрепиха обратното предложение на ДПС и БСП. Така трите партии, подкрепени от Патриотичния фронт, АБВ, "Атака" и БДЦ, единно отхвърлиха една от много малкото смислени поправки, приети по-рано от парламентарната правна комисия.

С отхвърлянето на този текст българите в чужбина ще останат лишени от правото, което имат избирателите на българска територия - да гласуват не само за партийна листа, но и преференциално за някой от включените в нея кандидати.

Парламентът реши още - гласуването вече да е задължително. "За" промяната гласуваха 109 (72 от ГЕРБ, 2 от Реформаторския блок, 18 от Патриотичния фронт, 7 от БДЦ, 2 от "Атака", 10 от АБВ), "против" - 74 (1 от ГЕРБ, 25 от БСП, 27 от ДПС, 13 от Реформаторския блок, 3 от БДЦ и петима от независимите депутати) и "въздържал се" - 10 (5 от Реформаторския блок, 2 от БДЦ, 2 от "Атака" и 1 независим).