Генералният ни консул в Лос Анджелис Бойко Христов откри традиционния Български фестивал на българската общност в Лас Вегас. Тази година те се събраха малко по-рано от обичайното - на Великден, в Bruce Trent Park. Организатор е Българо-американската асоциация в Невада.

Генералният консул благодари на г-н Робърт Милър, бивш губернатор на щата Невада и почетен консул на България в щата, и на неговият син, г-н Рос Милър, Clark County Commissioner, за това, че бяха част от празника и с радост подкрепят българската общност. Представители на местните власти също уважиха събитието.

Специално за фестивала пристигнаха банатски българи -  ансамбъл "Българче" от румънския град Винга, област Банат, които си партнират с фолклорната формация "Жарава" от Лас Вегас. С тях е и ръководителят на фолклорен клуб "Верея" в Чикаго Константин Маринов, който миналия уикенд приключи  едноименния 14-и фестивал. На сцената се качи и обичаната звезда Кичка Бодурова, която живее между Лас Вегас и България.

В програмата  видяхме също талантливи деца от клубовете по гимнастика, театралната работилничка "Джуджета в чекмеджета" и двете неделни училища в Лас Вегас – Първо българско училище "В.Левски" и Детска академия "Родна реч". Игри, забавления и изненади за децата допълваха празнично настроение в прекрасното време в Лас Вегас.

Гост на фестивала е и режисьорът на документалната лента за Ваклуш Толев - Николай Василев. Филмът "Ваклуш" ще се излъчи само няколко дни след фестивала. А на 15 май в Лас Вегас ще гостува и гранд дамата на българската музика Йорданка Христова.