Двама индонезийски войници са осъдени на седем месеца затвор за хомосексуален секс, който е забранен от армията на страната като "неподходящо поведение".

Войниците, които са постъпили на служба миналата година и са били базирани на главния остров на страната Ява, са били изхвърлени от армията, съгласно решение на военния съд от 9 ноември.

Докато гей сексът е забранен в армията, той е законен за цивилните в най-голямата мюсюлманска държава в света, с изключение на консервативната провинция Ачех.

Но дискриминацията е широко разпространена и някои индонезийски гейове са арестувани за непристойно поведение, съгласно законите за борба с порнографията.

"Действията на обвиняемите, изразяващи се в извършване на девиантно сексуално поведение със същия пол, бяха много неподходящи, тъй като, бидейки войници, обвиняемите трябва да бъдат пример за хората от заобикалящата ги среда", гласи решението от 60 страници.

"Действията на обвиняемите са били в много голямо противоречие със закона или с каквито и да било религиозни разпоредби".

Върховният съд на страната публикува решението миналата седмица, но случаят бе оповестен едва във вторник вечерта от местния новинарски сайт Detik, цитиран от БГНЕС.

През 2020 г. Амнести интернешънъл съобщи, че през последните години най-малко 15 членове на индонезийската армия или полиция са били уволнени заради еднополови връзки.

"Това е все по-често срещана тенденция сред индонезийските въоръжени сили и полиция през последните години, където членове са уволнявани или изправяни пред съда само заради това кои са, кого обичат, кого харесват", заяви пред АФП директорът на Amnesty International Индонезия Усман Хамид.

Усман заяви, че "подстрекателските изявления" на политическите лидери на страната са спомогнали за по-нататъшното заклеймяване на малцинствените групи, включително ЛГБТК общността, като добави, че неотдавнашният случай е само "върхът на айсберга".