Финландец е заподозрян в извършването на сексуални престъпления срещу повече от 200 деца в платформата за видеочат Omegle и други социални медии, предаде АФП.

Мъжът е заподозрян, че се е свързал с "повече от 200 непълнолетни" на възраст от 6 до 15 години в цяла Финландия чрез видеочат. Повечето от жертвите са били момичета, които са били карани от заподозрения да „обличат оскъдно облекло и да извършат сексуални действия" пред уебкамерата, съобщиха от финландската полиция.

Мъжът на около 30 години, чието име не се съобщава, е в ареста от април, обвинен в сексуално посегателство срещу деца при утежняващи обстоятелства, сексуална експлоатация на деца и сводничество.

Първоначалните му контакти с предполагаемите жертви са били в Omegle, а в някои случаи след това са продължили в други платформи.

Тъй като по това време децата са имали анонимен достъп до Omegle, полицията се затруднява да ги идентифицира.

"Все още има 177 неидентифицирани жертви", каза главният следовател Петри Ламппу от полицейското управление на Югозападна Финландия.

Ламппу помоли родителите и настойниците да се обърнат към него, ако подозират, че децата им може да са станали жертва на предполагаемото насилие, което според полицията е извършено през 2022 и 2023 г.

Полицията заяви, че сексуалният тормоз и злоупотребите са широко разпространени в Omegle.

"Децата могат да станат жертва и чрез други приложения, като TikTok, Instagram, Snapchat, Discord или Random", заявиха органите на реда, като напомниха на родителите да наблюдават използването на социалните медии от децата.