Срещата на служебния премиер Димитър Главчев с президента Румен Радев за рокадите в правителството е приключила без резултат. “Не съм предлагал нищо, комуникацията с президента продължава. Нямам новина за съобщаване", лаконично коментира Главчев на излизане от президенството в петък сутринта.

Инициираната първо от Бойко Борисов рокада в правителството в понеделник целеше назначаването на неговия заместник в ГЕРБ Даниел Митов за външен министър на мястото на Стефан Димитров, който е близък до Радев.

Президентството отхвърли предложението, а Във вторник бе предложено нещо като пакетна сделка, включваща назначаването на близкия до президента Георги Тахов за земеделски министър на мястото на сегашния Кирил Вътев.

В сряда президентът Румен Радев даде да се разбере, че не е съгласен със смените и покани Главчев на разговор в петък.

“Докато президентът не издаде указа, старите министри си изпълняват задълженията“, каза Главчев в четвъртък.

Преди ден ГЕРБ и ДПС настояха президентът Румен Радев да подпише указите за безпрецедентните смени в служебния кабинет. В чевтъртък самият служебният премиер Димитър Главчев каза, че ако Радев откаже да подпише, "тогава друг поема отговорност" за кабинета.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който в понеделник "посъветва" Главчев да смени външния министър и това бе мигновено изпълнено, а в четвъртък отново обясни, че той не стои за предложението заместникът му в ГЕРБ Даниел Митов да стане външен министър.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски от своя страна коментира, че президентът е длъжен да разпише указите за новите министри, въпреки че в конституцията няма подобно задължение. Няма и конкретен срок, в който Радев трябва да подпише указите.

Малко по-късно и Даниел Митов излезе с позиция по случая.

„В тази ситуация за мен е ясно, че не бива да се превръщам в ябълка на раздора и фигура, която да разделя и обществото и да пречи на институциите да си вършат работата. Затова със сигурност оттеглям своето одобрение за това да бъда външен министър“. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред журналисти.

„Искам да благодаря на служебния премиер за доверието, на г-н Борисов, че подходи с разбиране към евентуална моя роля в МВнР. Приех не защото това е основна цел за мен, бил съм външен министър и не е в това въпросът. Въпросът е, че в тази ситауция държавата трябва да има ясен външнополитически курс, който да е проатлантически, пронатовски и проевропейски“, каза Митов.

„Искам да подчертая факта, че в тази ситуация при променена Конституция, в която се търсят междупартийни баланси в служебно правителство, в което има представители на всички значими партии, е ясно, че не е проблем политически оцветени хора да заемат министерски постове“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ. 

Даниел Митов заяви, че е разочарован от позицията, която са заели ПП-ДБ.

„Вместо да подкрепят нашата номинация, на г–н Главчев, те предпочетоха да влязат в логиката на президента Радев и да подкрепят неговата позиция. Мога да успокоя президента Радев – спокойно, г-н президент, ПП-ДБ продължават да бъдат с вас“, коментира Митов.