сн. МВР

Боян Димитров

 „Очаквам да му се е случило най-лошото. Галин никога не е изчезвал така. Няма и причина, заради която да го направи." Това каза Красимир Статев, бащата на 26-годишния Галин Статев от Ямбол. Момчето е носител на медали от международни олимпиади по математика и възпитаник на Масачузетския технологичен институт. На 4 август се върнал в България с автобус от Германия, където живеел известно време в емиграция. Искал да се прибере в Родината и дори имал планове да започва работа в софтуерна компания. Но от момента, в който стъпил на родна земя, потънал в неизвестност. Оттогава няма контакт с него.

Статев е висок около 182 сантиметра, с нормално телосложение, сини очи, късо подстригана черна коса. Баща му го е обявил за издирване, но според него полицията не си върши работата. Той дори пуснал няколко жалби, в които посочил какво би следвало да се направи, за да открият сина му.

„Настоявахме да проследят телефона му. В Германия това става за секунди, а тук ни казват, че ще отнеме месеци, тъй като имало законови пречки. Не ставало толкова лесно", обясни Красимир. Той също недоумява как се издирва синът му, след като всеки ден звъни в полицията и те му казват, че нямат нищо ново и че чакат някой да се обади. Междувременно от МВР разпространиха съобщение, че независимо от предприетите усилени издирвателни действия на криминалистите до този момент следите на Галин Статев се губят.

Според близките му за последно е бил видян на автогарата в София. Полицията обаче нито е разпитала пътуващите в рейса, нито е иззела записите от гарата. „Не правят нищо. Дадох им и айпи адрес от мястото, където за последно е споделил снимка. Предполагаме, че е в планината Витоша", обясни още баща му. Разследването за изчезването на сина му започнало първо от Ямбол, въпреки че Галин не е стъпвал там от месец. Сигналът обаче бил подаден в местното районно управление, които уведомили и колегите си от София. Така той бил обявен за национално издирване. Резултати обаче нямало.

Родителите му и Областната дирекция на МВР умоляват всички, които разполагат с информация за местонахождението му, да помогнат за издирването, като се обадят в най-близкото районно управление на МВР, на телефони +359 46 680 556, +359 46 680 323.

„Пристигнал е на автогара „Сердика" в 5 ч. сутринта на 5 август, защото около 4 ч. е бил на Калотина. По обяд има изпратен есемес от телефона му. В 20 ч. на същия ден е публикувал снимка във фейсбук. Приятелите му твърдят, че е от Витоша", разказа майка му Диана Статева. Тя уточнява, че Галин нямал мобилен интернет и предполага, че е качил снимката си от стационарен компютър в София или от място, където е имало свободен безжичен интернет достъп.

Баща му пък разказа, че Галин се чул за последно с бъдещия работодател на 27 юли. Казал му, че уговорката остава и като се прибере в София, ще подпишат договор. Но така и не му се обадил повече.

Родителите се свързали и с Планинската спасителна служба. Изпратили линк към последната снимка на Галин, за да познаят мястото, но не получили отговор.

Младежът е възпитаник на Националната природо-математическа гимназия. Носител е на златен медал от балканската олимпиада по математика и бронзов медал от Международната олимпиада по математика през 2009 година. Понастоящем завършва магистратура по приложна математика в Мюнхенския технологичен университет.