Френските власти са конфискували огромно количество метамфетамин с приблизителна стойност близо 6 млн. евро, съобщиха от прокуратурата.

Наркотиците, конфискувани в югоизточна Франция, са с тегло 216 килограма, се казва в изявление на прокуратурата в Марсилия, която нарече конфискацията "изключителна".

За сравнение, общото количество метамфетамин, конфискувано в цялата страна през 2022 г., възлиза на 273 килограма, по данни на Министерството на вътрешните работи за последната налична година.

Според полицейски източник средната цена на дребно на силно пристрастяващия наркотик през 2023 г. е била 27 евро за грам, предаде АФП.

Службата на ООН по наркотиците и престъпността предупреди, че метамфетаминът, най-широко използваният синтетичен стимулант в света, е една от най-големите заплахи за здравето в световен мащаб.

Обикновено поглъщан като бял прах или хапче, наркотикът е известен под различни улични имена, включително "яба" и "лед".

През юни 2019 г. властите иззеха близо 400 кг метамфетамини от камион, пътуващ в Източна Франция.

По-малко от година по-късно, през февруари 2020 г., митническите служители задържаха камион, превозващ 175 килограма от наркотика, в югозападния департамент Пиренеи-Атлантики, близо до испанската граница.