Френски сенатор е бил арестуван по подозрение, че е упоил член на парламента с цел изнасилване. 66-годишният Жоел Герийо, дясноцентристки политик от партията Les Indépendants, е арестуван в дома си в Париж, който е бил претърсен заедно с офиса му, съобщи NOVA.

От френската прокуратура съобщиха, че Герийо, сенатор от Лоар-Атлантик, е бил разпитан за "прилагане върху лице, без негово знание, на вещество, което може да промени разсъдъка му или контрола върху действията му, за да извърши изнасилване или сексуално посегателство". Предполагаемият инцидент е станал на 14 ноември.

Жената, подала жалбата в полицията, е член на долната камара на парламента - Националното събрание. В съобщението не се споменава нейното име, а прокуратурата не е дала никаква информация за нея.

Твърди се, че жената се е разболяла, след като е пила от чаша в дома на Герийо. Тя не е във връзка със сенатора. Прокурорите заявиха, че медицинските изследвания на жената са показали наличие на екстази. При претърсването на дома на сенатора е открито екстази. Герийо, банкер, е избран за член на Сената през 2011 г. и е заместник-председател на Комисията по външни работи, отбрана и въоръжени сили.

Адвокатът му Реми-Пиер Драй заяви: "Ние сме много далеч от непристойното тълкуване, което може да бъде изведено от първите медийни статии". Драй изрази гнева си, че елементи от разследването са се появили във френските медии, и заяви, че няма да даде "никаква информация" по случая "от уважение" към клиента си и към жената, подала жалбата.