Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изключи възможността да работи с "приятелите" на руския лидер Владимир Путин в следващия парламент на ЕС, два дни след като обяви, че ще се кандидатира за втори мандат.

Като избран кандидат на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), Фон дер Лайен беше попитана дали би си сътрудничила с бъдещо мнозинство, което включва десните Европейски консерватори и реформисти (ЕКР).

"Тези, които защитават нашите ценности срещу приятелите на Путин, това са тези, с които искам да работя", заяви тя пред репортери в Брюксел на пресконференция с лидера на ЕНП Манфред Вебер.

Макар да отбеляза, че изборите в ЕС през юни ще променят състава на групите в парламента, Фон дер Лайен очерта червена линия по отношение на партиите, считани за проруски.

"Важно е да работя с проевропейски, пронатовски, проукраински, ясно подкрепящи нашите демократични ценности групи", отговори тя, "Приятели на Путин: невъзможно."

Проучванията сочат, че крайно десните партии ще навлязат значително при гласуването в 27-членния ЕС на 6 и 9 юни, като отблъснат левите и лявоцентристките партии в парламента. Изборите ще дадат началото на пренареждане на висшите постове в ЕС, което ще определи посоката на развитие на блока с 450 млн. души население през следващите пет години.

В настоящия законодателен орган ЕНП, най-голямата група по брой места, обедини сили с лявоцентристките "Социалисти и демократи" и центристката "Обнови Европа" - съответно втората и третата по големина групи.

Един от двата твърдо десни блока в парламента - "Идентичност и демокрация" (ИД) - включва редица партии, считани за приятелски настроени към Русия, като "Национален сбор" на Марин Льо Пен във Франция или ""Лига" на Матео Салвини в Италия.

Втората дясна група, ЕКР, досега заемаше антимосковска позиция, но тя може да се смекчи, ако след изборите към нея се присъедини партията "Фидес" на приятелски настроения към Русия лидер на Унгария Виктор Орбан - както се опитва да направи.