Въпреки че спечели най-скъпоплатената среща в историята на бокса, макар да показа, че е най-великият боксьор на неговото време, дори в родния му град публиката изпрати Флойд Мейуедър с освирквания. „Money Man'' Мейуедър ще се откаже от професионалния бокс през септември с личен самолет, имения, автопарк от суперколи и банков баланс отвъд мечтите на всякаква алчност и по всяка вероятност с нечуван рекорд от 49 победи и нито една загуба.

Но Флойд Мейуедър-джуниър никога няма да бъде обичан. Неговата т.нар. битка на века срещу Мани Пакиао ще се запомни само с лавината от емоции преди нея и абсурдно голямата сума от $300 млн., която спечелиха общо двамата боксьори. Това се оказа едно архетипно представяне от страна на Мейуедър - майсторска защита, избягване като част от науката. Изкусен хитрец, който открадна победата изпод ръцете на Пакиао. Но това не се хареса на масите. Тези освирквания напомнят за онези песни „Скучен, скучен Челси'' седмица по-рано на „Емирейтс" срещу „Арсенал". Мейуедър вероятно ще може да повдигне и планина, ако някой ден се събере с Жозе Моуриньо, за да обсъдят философските си тактики.

Да спечелиш означава всичко. Дори когато понякога печелиш освирквания, удоволствието от победата е още по-голямо. „Всичко се състои в това да работиш умно, а не да работиш здраво", каза Мейуедър, след като се върна на ринга в „MGM грандс гардън арена'' за пресконференцията в ранните часове на неделната сутрин. Той се подигра с критиците, които заявиха, че през цялото време е бягал уплашено от Пакиао, световен шампион в шест различни категории. Той се противопостави на всички, които нарекоха срещата „битка на доброто срещу злото''. Филипинският проповедник срещу осъдения за побой над жени, дошъл от Града на греха в щата Невада.

Мейуедър избухна с думите: „Хората казват, че мачът е битка на доброто срещу злото, но аз въобще не обърнах внимание на това. Не ми пука, че хората ме наричат дявол. Мани също е грешил, също е правил фалове в живота си. Всички казват, че съм бил уплашен и ще загубя, но аз се потрудих здраво. Аз съм „американската мечта''. Всички вие, които пишете тези лоши неща, казвате, че Флойд е бил уплашен като кокошка, като страхливец, трябва сега да напишете, че Флойф Мейуедър направи от невярващите вярващи."

Мейуедър не пропусна да се изфука и с надницата си: „На този чек има 9 фигурки, милички, и те говорят - $2,8 млн. на минута". Всъщност Флойд дори малко се подцени. През всичките 12 рунда той е печелил точно по $4,994,681 млн. на минута срещу „скромните" $3,329,787 млн. за Пакиао. Това означава, че още в края на първия рунд Мейуедър вече е натрупал $14,984,043 млн., почти с 5 млн. повече от Пакиао - $9,989,362 млн. Това е така, защото и двамата боксьори са се съгласили преди срещата печалбата от $300 млн. да бъде разделена на 60/40 в полза на американеца. След нея Мейуедър също призна, че подготовката и битката са му коствали повече усилия отколкото преди. Любовта му към бокса се изпарила докрай на тази възраст от 38 г. Вероятно това се дължи именно на много неща, които биха те разсеяли, когато си най-богатият спортист на Земята.

„Любовта и страстта ми към бокса вече са това, което бяха, но това е моята работа и аз просто трябва да продължа да я правя. Не мисля, че боксът ще ми липсва. Не гледам бокс. Преди обичах спорта, исках да бъда на всеки мач. Но сега изгубих любовта си към него." Това откровение, съчетано с признанието на Пакиао, че е имал контузия в областта на рамото и е отказал да му бъдат бити болкоуспокояващи инжекции, е накарало навярно всички фенове, платили по $100, за да гледат срещата, да си скубят косите. Събития като това са точният пример как трябва се чувствате, когато ви зададат въпроса: „Някога чувствали ли се сте измамени?"

Мейуедър въобще не се впечатли от историята на Пакиао за контузията в рамото, която отново се е появила в третия рунд - точно когато филипинецът разтърси с мощен ляв американеца и последва вихрушка от удари в четвъртия. „Аз също имам някои контузии, с които влязох в този мач. Ако бях загубил, щях да покажа малко уважение. Винаги ще намеря начин да спечеля", каза Мейуедър.

След последния звук на звънеца той се покачи на въжетата, крещейки срещу множеството от противникови привърженици сред всичките 16,500 души в залата. Мейуедър заяви, че не е загрижен кой е победител в това своеобразно състезание за популярност, въпреки че баща му Флойд-старши, който е и негов треньор, се е страхувал дали истеричните викове на феновете при атаките на Пакиао няма да повлияят на решението на съдийската тройка.

„Баща ми ми лазеше по нервите, защото виждаше, че всеки път, когато Мани нанесе удар, публиката крещеше. Но аз бях сигурен, че съдиите няма да се подведат по реакцията на публиката. Те знаеха, че ударите му не намираха целта в повечето от случаите. Дори когато нокаутирах Рики Хатън, публиката пееше: „Има само един Рики Хатън."

Хатън от Манчестър, разбира се, имаше славата на харесван от тълпата боксьор с цяла армия от оглупели фенове. Но той никога не е бил от класата на Мейуедър. Всъщност няма боксьор в тази генерация, който да е бил. Все пак Мейуедър ще излезе още един последен път на голямата сцена. Както той самият призна след самия край на срещата - това ще се случи през септември. Баща му смята, че точният противник за този паметен мач ще бъде бившият световен шампион в лека и полусредна категория Амир Кан от Великобритания. Достатъчно лесна преграда за рекорда от 49 поредни победи и нито една загуба.

Мейуедър обаче заяви, че ще се откаже от трите си титли в залеза на кариерата си и това вероятно ще стане преди този мач. Така че на вероятния мач срещу Кан няма да бъдат поставени никакви колани на карта. „Ще ви кажа какво мисля, че трябва да направи синът ми през септември - след като се би с цялата артилерия на професионалния бокс, синът ми има нужда да завърши контракта си с един по-лек мач. Вече не са му нужни тежки битки, заяви Мейуедър-старши. - Амир Кан? Да, това ще бъде добър двубой за Флойд. Синът ми ще го победи, сигурен съм. Разбира се, ще бъде по-лесно, отколкото срещу Пакиао. Кан е доста добър боксьор, но цялата тази техника, която изисква да си изключителен, той не я притежава."