Слави Трифонов  и екипът му внесоха в Народното събрание 673,481 подписа по инициирания от шоумена референдум. През последните дни на кампанията българите в Съединените щати засилиха участието си в референдума, след като в средата на януари BG VOICE написа, че оттук са подадени малко над 650 подписа в първите два месеца. Финалните цифри показват, че от САЩ са получени общо 1,823 подписа и още 996 в Канада. И въпреки че в Северна Америка живеят около половин милион българи, цифрите са далеч от подкрепата, която референдумът на "Шоуто на Слави" получава в Европа. В Англия нашите сънародници са събрали 5,288 подписа, в Испания - 3,871, а в Германия - 1,547.

От екипа на Слави си обясняват ниската активност на българите в чужбина с липсата на информация за референдума по другите медии. "Те категорично отказаха да помагат с този референдум, което беше явно наложено отгоре", казва Виктория Василева, която координира организацията на референдума в екипа на Слави.

"Колеги, вие сте разбрали, че има референдум. Има го от три месеца", възкликна Трифонов пред групата журналисти пред Народното събрание в понеделник, иронизирайки липсата на отразяване на инициативата. Екипът на шоумена иска на следващите избори българските граждани да гласуват „за" и „против" мажоритарна избирателна система, онлайн и задължително гласуване, както и директното избиране на полицейски шефове. За целта законът изисква събирането в определен срок на поне 400 хиляди валидни подписа, за да може референдумът да бъде назначен автоматично и без гласуване в Народното събрание. Изглежда, че тази бройка е надхвърлена с над 68%. "Събрали сме 673,481 подписа. Но това не са подписи. Това са 673,481 съдби, 673,481 мечти, така че държавата е необходимо да се съобрази с тези съдби и мечти", коментира Слави на влизане в сградата на Народното събрание.

При внасянето на подписите Слави не отговори директно дали ще се кандидатира за премиер или президент. "Кой да влиза в политиката? Това, което правя в телевизионното предаване, е политика, каза Трифонов. - Очаквате дали ще се кандидатирам за президент или министър-председател ли? В момента има 673,481 подписа, които ще бъдат внесени и държавата е необходимо да се съобрази с тях веднага по смисъла на закона."

Попитан още веднъж: "Значи няма да се кандидатирате за президент или министър-председател", шоуменът отвърна: "Нищо подобно не съм казал."

Трифонов обаче се закани, че ако политиците по някакъв начин попречат на референдума или променят въпросите му, ще си "понесат всички последствия". "Ще наблюдавате процеса [ако политиците не се съобразят], каза Слави. - Този път се надявам и да го отразявате, защото вие не отразявате този референдум в продължение на три месеца."

Подписите бяха внесени в деловодството на НС паралелно на хартиен и електронен носител. На хартиен носител бяха предадени 147 броя класьора, поставени в 19 кашона и запечатани в присъствието на представители на Народното събрание, Инициативния комитет и шефа на НСО.

Сега НС трябва да сравни данните между ръкописната и онлайн подписката, след което от ГРАО трябва да кажат дали подписите са легитимни. Според Трифонов най-добре е референдумът да бъде съчетан с предстоящите президентски избори наесен.

ВЪПРОСИТЕ НА РЕФЕРЕНДУМА

Народното събрание може да редактира въпросите, както и да промени техния ред на бюлетината, но не и да променя смисъла им

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?