Протест на фермери на граничния пункт "Илинден" с Гърция. Недоволните блокираха движението към границата. Въпреки постигнатото вчера съгласие между аграрния сектор и министъра на земеделието, две от организациите в сектора продължават ефективния си протест.

Националната асоциация на картофорпроизводителите вчера взехме решение и напуснахме преговорния процес, защото не сме съгласни с начина на провеждане на преговорите и с решенията, които се взеха. Така и не разбрахме позицията на българското правителство относно зелената сделка, и относно административния произвол. Това каза Тодор Джиков, председател на Асоциацията на картофопроизводителите, на протест в Садово.

Две фермерски асоциации продължават протестните действия, въпреки постигнатото споразумение между правителството и основните браншови организации.

"Искам да разделя нещата на две: първо – за парите, и второ - за политиките. Ние искаме промяна на политиките за планинските райони, искаме край на административния произвол, и преразглеждане на Зелената сделка. Ние това очакваме и настояваме в преговорите да присъства г-жа Мария Габриел, тъй като на премиера му остават точно 16 дни", допълни Джиков, цитиран от БГНЕС.

"Енергията на протестите не намалява, фермерите не сме разделени. Вчера българското правителство избра според тях две легитимни организации, които да представляват всичките земеделци в цяла България. Явно това не е така, и съветвам правителството да си промени стратегията", категоричен е той.