Земетресенията не могат да бъдат предсказани, но учените знаят къде и с каква сила може да се очаква трус. Така например за територията на България се знае, че най-опасните сеизмични зони с възможен максимален магнитуд 7.0, са Кресненската, Пловдивската, Софийската, Горнооряховската и Шабленската. Какви превантивни мерки можем да вземем при земетресение? Ето някои от съветите на специалистите от МВР и Националният институт по геофизика, геодезия и география - БАН.

Превантивни дейности

На първо място много важна е подготовката в "сеизмично спокоен период". Това означава у дома да имаме подготвен комплект, който да ни предпази от последствията след земетресението. На удобно място трябва да подготвим фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите лекарства, топли дрехи, резерв от храна и вода. Тези неща ще ни помогнат в първите часове след бедствието. Други превантивни дейности са свързани с подготовката на дома ни:
  • мебелите да са здраво закрепени, върху тях да не се поставят тежки и/или лесно падащи предмети;
  • Пожароопасни и отровни вещества да се съхраняват в плътно заторени съдове;
  • Входът на жилището трябва да бъде свободен и да не е задръстен с предмети;
  • Трябва да определим кое е най-безопасното място в дома ни. Най-опасните са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите;
  • Трябва да имаме подготвен семеен план за действие - всеки един член от домакинството трябва да има своя роля и задължения по време на възникване на бедствието;
  • Хубаво е да определим човек, който да бъде връзката между членовете на семейството ни, което живее в други населени места.

Действия, след като усетим първия трус

Една от най-често допусканите грешки е да се опитваме да напуснем сградата, в която се намираме. Специалистите съветват да направим това, само ако сме сигурни, че ще напуснем мястото за не повече от 10 секунди. Когато усетим първите трусове, трябва да заемем най-безопасното място в сградата - под рамката на вратата, близо до вътрешна или носеща стена, колона, под стабилна маса или легло. След първите вибрации люлеенето ще се засилва, затова ем ного важно да запазим самообладание, а ако трусът ни завари зад волана, трябва да спрем на открито безопасно място, където да изчакаме да отмине. Същото важи и ако се намираме в превозно средство от градския транспорт. Съветът е да останем в него, докато земетресението отшуми. Ако сме на улицата, трябва да застанем далеч от сгради и далекопроводи.

След труса

Специалистите дават съвети и за това как да действаме след отшумяване на вибрациите. Първото нещо, ако още сме у дома, е да изключим електричеството, газта и водата. След това, при напускане на сградата, трябва да използваме стълбите, като даваме предимство на майките с деца и възрастните хора. Когато напуснем сградата, трябва да намерим открито, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка, да не заставаме под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи. Важно е да можем да реагираме и да окажем първа помощ, ако около нас има пострадали. Преди идването на спасителни екипи, можем да предприемем действия, с които да укажем къде има затрупани хора и да помогнем, ако това е възможно. След като сме изчакали затихването на земните трусове и се уверим, че опасността е отминала, можем да влезем в жилището си, но само след оглед, направен от компетентни органи. Трябва да опитаме да не претоварваме телефонната мрежа с чести и излишни позвънявания. Достатъчно е да изпратим съобщение на близките си, че сме живи и здрави. След земетресение има опасност от възникване на епидемии. Затова не е препоръчително да пием вода от открити и непроверени източници. По време на бедствия нараства престъпността. От МВР съветват да бъдем бдителни, да пазим имуществото си и да сигнализираме органите на реда за нередности.