Социалната мрежа фейсбук разработи софтуерен инструмент за цензура, който може да убеди Китай да й разреши да се върне на пазара там след 7-годишна забрана, оповестиха специализираните издания. Най-голямата социална мрежа в света отказва да потвърди или отрече съществуването на софтуера, но посочи в специално изявление, че отделя „време, за да разбере и научи повече" за Китай.

Разработеният от фейсбук софтуер пречи на постове да се появяват в списъка с новини на потребителите в определени райони, преди да са минали през цензура. Технологията е разработена с одобрението на главния изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг. Софтуерът не премахва самите постове, като ще позволи на трета страна да следи популярните съобщения и теми, които потребителите споделят в мрежата. Третата страна ще може да контролира дали те да се показват в списъка с новини на потребителите.

През март тази година Марк Зукърбърг се срещна с шефа на китайската пропаганда Лю Юншан в опит да го умилостиви да отблокира фейсбук. Китай забрани социалната мрежа още през 2009 г. след размириците в мюсюлманската провинция Урумчи в опит да спре информацията за етническите размирици, при които загинаха 140 души.