Социалната мрежа фейсбук погрешка съобщи за смъртта на стотици свои потребители, включително на шефа Марк Зукърбърг. За кратък период от време миналия петък следобед в профилите на около 2 милиона потребители на най-популярната социална мрежа в света се появиха съобщения, публикувани при смърт на съответния човек. Сред потърпевшите се оказа и съоснователят и президент на фейсбук Марк Зукърбърг.

В последния работен ден от седмицата хората отваряха профилите си, за да установят, че те са били „погребани" и почетени с мемориално съобщение, което в профила на Зукърбърг звучеше така: „Надяваме се хората, които обичат Марк, да намерят утеха в нещата, които другите споделят, за да помним и почетем живота му."

Само ден по-рано Зукърбърг беше обявил като „лудост" идеята, че фалшивите новини на фейсбук може да влияят на решенията и на гласуването на хората.

Малко по-късно в петък социалната мрежа се извини за случилото се. „Стана ужасна грешка, която поправихме", съобшиха от фейсбук в специално изявление по случая. От компанията обясниха, че проблемът е свързан с протокола на социалната мрежа за страница „в памет на" на дадено лице, когато то е починало. Фейсбук планира да въведе нови съобщения към съществуващите вече страници „в памет на", но погрешно ги била публикувала на два милиона потребители.