Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви пред законодателите, че централната банка на САЩ няма да чака инфлацията да се понижи до целевите 2%, преди да обмисли намаляване на лихвите.

"Говорихме, че не искате да чакате, докато инфлацията спадне чак до 2%, защото инфлацията има определена инерция", каза Пауъл в показанията си пред Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите на САЩ.

"Ако сте чакали толкова дълго, вероятно сте чакали твърде дълго", добави той.

При подобен сценарий инфлацията ще се понижи значително под целевото равнище - което също е нежелан резултат.

Пауъл отговори на въпрос дали предпочитаният от Фед измерител на инфлацията - ценовият индекс на разходите за лично потребление - ще трябва да се понижи под 2% поне веднъж през следващите месеци, преди официалните лица да обмислят намаляване на лихвените проценти.

Коментарите на ръководителя на централната банка идват ден след като той отбеляза, че последните показания за инфлацията са показали "скромен" напредък. Той добави, че "повече добри данни" биха увеличили увереността, че нарастването на цените се охлажда устойчиво.

За да се пребори с нарастващата инфлация, през последните години Фед повиши основния лихвен процент по кредитите до най-високото от десетилетия равнище с надеждата да облекчи търсенето.

Пауъл заяви пред законодателите, че все още не е готов да изрази увереност, че инфлацията се движи устойчиво надолу към две на сто.

Запитан за политическата независимост на Фед, Пауъл добави, че тя е от решаващо значение за способността на централната банка да върши работата си.