Свързани с китайското правителство хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ и чакат "точния момент, за да нанесат унищожителен удар", заяви директорът на ФБР Кристофър Рей.

Продължаващата китайска хакерска кампания, известна като Volt Typhoon, успешно е получила достъп до множество американски компании в областта на телекомуникациите, енергетиката, водоснабдяването и други критични сектори, като обект на посегателство са били 23 оператора на тръбопроводи, заяви Рей в реч в университета Вандербилт.

Китай развива "способността физически да опустошава нашата критична инфраструктура в избран от него момент", каза Рей на срещата на върха на Вандербилт за съвременните конфликти и нововъзникващите заплахи през 2024 г. "Планът му е да нанесе слаби удари по гражданската инфраструктура, за да се опита да предизвика паника".

Рей заяви, че е трудно да се определи намерението на това киберпредприемачество, което е в съответствие с по-широкото намерение на Китай да възпре САЩ от защитата на Тайван.

Китай твърди, че демократично управляваният Тайван е негова територия и никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави острова под свой контрол. Тайван категорично възразява срещу претенциите на Китай за суверенитет и твърди, че само народът на острова може да реши своето бъдеще.

В свое изявление посолството на Китай във Вашингтон се позовава на коментара на говорителя на МВнР. "Някои в САЩ използват проследяването на произхода на кибератаките като инструмент за нанасяне на удари и подвеждане под отговорност на Китай, като твърдят, че САЩ са жертва, докато е обратното, и политизират въпросите на киберсигурността".