Германският канцлер Олаф Шолц призова китайския лидер Си Дзинпин да окаже натиск върху съюзника си Русия за прекратяване на "безсмислената война" в Украйна. Китайският президент се съгласи да подкрепи Конференция на високо равнище в Швейцария през месец юни. Шолц заяви след срещата в Пекин, че "думата на Китай има тежест в Русия".

"Затова помолих президента Си да повлияе на Русия, така че Путин най-накрая да прекрати безсмислената си кампания, да изтегли войските си и да сложи край на тази ужасна война", написа той в социалната мрежа X.

Китай е критикуван за това, че отказва да осъди Москва за нейната офанзива. През последните години Китай и Русия разшириха икономическото си сътрудничество и дипломатическите си контакти, като стратегическото им партньорство само се задълбочи след нахлуването в Украйна.

"Руската агресивна война в Украйна и въоръжаването на Русия оказват много значително отрицателно въздействие върху сигурността в Европа", отбеляза германският канцлер на двустранната среща.

"Това пряко засяга нашите основни интереси и вреди на целия международен ред, защото нарушава принцип от Устава на ООН", каза той пред Си Дзинпин.

Шолц, чиято страна е вторият по значение военен поддръжник на Украйна, подчерта на пресконференция по-късно, че е важно да се "придвижат напред дипломатическите усилия, върху които Украйна също работи много усилено".

Шолц Си Дзинпин

"Смятам, че това е напредък, който е необходим, защото освен военната подкрепа за Украйна от страна на Германия и нейните съюзници, има нужда и от диалог между двете страни", обясни канцлерът.

"Увеличаващи се рискове"

Китайските държавни медии на свой ред съобщиха, че Си е подчертал важността на връзките в условията на "нарастващи рискове и предизвикателства".

"Китай и Германия са втората и третата по големина икономики в света", заяви президентът.

Той изложи "четирите принципа за предотвратяване на излизането на кризата в Украйна извън контрол и за възстановяване на мира". Държавите трябва да се съсредоточат върху "поддържането на мира и стабилността и да се въздържат от търсене на егоистични ползи, както и да охладят ситуацията и да не наливат масло в огъня", посочи Си Дзинпин.

Той призова за създаването на условия за възстановяване на мира и въздържане от по-нататъшно изостряне на напрежението, така че да се намали отрицателното въздействие върху световната икономика".

"Четирите принципа" повтарят миналогодишния документ на Пекин, в който се призоваваше за "политическо уреждане" на конфликта, което според западните държави може да позволи на Русия да задържи голяма част от окупираните украински територии.

В Пекин двамата лидери се разходиха в живописната градина на сградата на държавната администрация за "задълбочен обмен на мнения". Канцлерът пристигна в Китай на 14 април, придружен от голяма делегация от министри и бизнесмени. Обиколката му с няколко спирки го отведе в югозападния мегаполис Чунцин, икономическия център Шанхай, а сега и в Пекин. Канцлерът е изправен пред трудната задача да балансира, тъй като се стреми да укрепи икономическите връзки с най-големия търговски партньор на Берлин.