"Сега очакваме машината да продължи по новия участък, който предстои да строим в кв. "Слатина", каза Фандъкова.

В момента строим три километра

през район "Подуяне", а тази година ще започне изграждане на нови 6 километра през "Слатина", край зала "София" и София тех парк до Окръжна болница. До края на годината ще строим вече нови 9 километра от метрото", съобщи кметът. По думите й така се гарантира както със стартирало строителство, така и с осигуреното финансиране, че след четири години мрежата на метрото на София ще бъде 61 километра и над половин милион души дневно ще могат да пътуват с него.

С тези два нови участъка делът на метрото

в градския транспорт ще достигне 50 процента от общия дял на обществения транспорт. Това означава, че за по-малко от две десетилетия ще сме изградили изцяло нова транспортна мрежа, заяви Фандъкова. Тя съобщи, че се подготвя и проект за разширение на първата метро линия – в западна посока – от метростанция "Люлин" към Софийския околовръстен път и се очаква през 2023 г. да се финализират процедурите по одобряване на Подробния устройствен план на трасето от бул. "Черни връх" през кварталите "Кръстова вада", "Витоша, ВЕЦ Симеоново", до "Студентски град".

Столичният кмет изтъкна,

че столичното метро не отстъпва на метрополитените в останалите европейски столици и по дължината си е настигнало някои, а дори е задминало други инфраструктурни съоръжения. През 2021 г. завършихме цялостната мрежа от три диаметъра и софийското метро предложи нови ползи за града, посочи Фандъкова, сред които отчете намалението на вредните емисии с 90 000 тона годишно и с 25 на сто трафика в районите, през които метрото минава. В рамките на форума, по случай  25 години от създаването на столичното метро, бе валидирана пощенска марка.