Даниела Велева

Не драма, а пародия се оказа акцията „Бомба на летище София", която отекна по целия свят. Наместо задържани атентатори, за каквито отговорно обясняваха официалните лица, сега българската държава ще плати щетите на двама братя арменци, собственици на бял бус, който полицията реши да взриви. Органите на реда бяха обявили, че в него има бомба, заложена от страшни терористи.

Двамата арменци с фамилия Тигранян оставили на паркинга пред терминал 1 на летище София белия микробус. Полицейско куче го подушило и вероятно е издало някакви звуци, защото униформените веднага вдигнаха на крака цялата държава. Арменците влезли в България от Турция през ГКПП-Капитан Андреево. Били в Бургас ден и половина, след което отишли в София. Оставили микробуса на паркинга. После единият отлетял за Брюксел, а другият към Русия.

Полицията обясняваше, че избраните от тях маршрути не са обичайна практика. „Бусът и лицата имат рисков профил, което не означава, че са лоши хора", казаха шефовете на МВР. Возилото било пълно с дрехи, парфюми и други козметика, които вероятно били закупени в Турция. При рутинен обход полицейско куче е реагирало до микробуса за наличие на взрив. Същото сторило второ куче, както и два специална уреда за откриване на експлозиви. Проверка установила, че бомба няма. Но бусът за всеки случай бе взривен.

Още преди да е ясно има ли бомба, няма ли, пресаташето на летището Даниела Велева побърза да обяви, че взрив има, с което вся паника сред всички пътници на аерогарата. Тя ще бъде разследвана за адекватно поведение на служебно лице и може да лежи 2 г. в затвора, каза главният секретар на МВР Георги Костов. Членът, по който я разследват - 326 от НК, гласи: Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години. Пиарката вече е освободена от поста си. Миналия вторник Велева дословно съобщи: „Има наистина взривно устройство, но до момента службите не са приключи всички свои действия."

Впрочем г-жа Велева е съобщила именно онова, което към онзи момент смятаха и в МВР и което ги подтикна в крайна сметка да унищожат микробуса. Виновни в МВР обаче не бяха открити. Единственият грешен в историята се оказа Велева, въпреки че часове наред главният секретар Костов обясняваше, че поведението на собствениците на буса е необичайно. В крайна сметка се установи, че единият от двамата братя - Арташес, който бе излетял от България, е имал обратен билет за 3 декември. И това лесно е можело да се установи.

Арменците са амбулантни търговци на дребно. 41-годишният Арташес Тигранян заминал за Брюксел, за да оправи документи. Той искал да натовари стока по море за Грузия и Армения, но местните власти не му разрешили. Другият брат излетял за Ереван, понеже българската му виза изтекла. Техният съдружник Геворг, който бил по това време в Бургас, видял по телевизията спецакцията на българските антитерористи и буса на паркинга. Той дори отишъл в местната полиция, за да попита дали има някаква информация. Оттам отрекли и го посъветвали да отиде в София и да разбере на място. Арташес бе разпитан близо 5 часа след връщането си от Брюксел, но после бе пуснат. Засега няма данни срещу него да са повдигнати някакви обвинения.

 

 

Истински терор сред старците в България

Всеки ден по един възрастен човек в Монтанско става жертва на кражба или грабеж

 

Трета седмица 70-годишната Олга Г. не смее да заспи. Ужасява се, че крадците могат отново да нахлуят в дома й, да я бият и тормозят и да й искат пари. Баба Олга от монтанското село Княжева махала живее сама и няма кой да я защити. Няма и какво да даде на бандитите. Те са й взели и портмонето с последните 5 лева, та затова възрастната жена показва шепа стотинки, които трябва да й стигнат за хляб до дните, когато ще получи следващата пенсия.

Докато българите гледаха по телевизорите си репортажи за истински терористи от „Ислямска държава", всяко денонощие в Монтанска област по един старец или старица става жертва на терор от апаши. От началото на година в региона са регистрирани 825 битови престъпления. От кражби, грабежи и изнасилвания са пострадали 314 мъже и жени над 65 години. Среднощните нападания като това, извършено над баба Олга, са 10 и нито едно от тях не е разкрито.

„Нападенията стават нощем, като се набелязват къщите на самотни възрастни хора, край които наблизо няма съседи. Избират дори и старци, които са приковани на легло - разказаха криминалисти. - Самите пострадали често недочуват и недовиждат, в тъмното изпадат в шок и после е изключително трудно да се разбере от думите им колко души са били нападателите, дали имат татуировки например и т.н. Някои от пенсионерите мълчат с дни за нападението. Оплакват се, когато ги посетят техни близки, но търсенето на следи става изключително трудно." Възрастните хора по селата все по-рядко се оплакват от обикновени кражби, защото са изгубили вяра в закона. „Знаят много добре, че дори и да бъде заловен крадецът на кокошки, на ракия или на буркани със зимнина, делото ще се прекрати по маловажност", казва шеф на РПУ в Плевенско, на чиято територия има 16 села. Само в 4 от тях има местен районен полицай, останалите са приходящи, които отговарят за по 2-3 села.

Семейство старци не смеят да останат сами без роднини вече трета година, след като избягал затворник ги държа в плен три дни в къщата им в смолянското село Чокмаково. Зловещата случка се разигра през февруари 2012 г. 70-годишната тогава Тодора и съпругът й - 76-годишният Тома К., бяха нападнати от избягал по време на отпуск затворник. На 1 февруари в почти два метра сняг мъжът нахлул в къщата им и останал там три денонощия. „Пребивал ги и ги тормозел психически. Взeмал снимките на децата и внуците и заплашвал, че ако го предадат на полицията, ще избие всички. И всичко това само заради ядене - искал да го хранят, а като си тръгнал на третия ден, взел компоти и буркани с месо", разказа дъщерята на Тодора и Тома, която е известна лекарка в Смолян. Жената не иска да си спомня за случая, тъй като родителите й едва са се отървали от стреса. Не искали да живеят сами на село, затова тя ги прибрала вкъщи в Смолян. Това лято се престрашили да отидат до Чокманово, но въпреки че били сред много хора, нощем се страхували и бързо поискали да се върнат в града.

Като нахлул в къщата, 30-годишният тогава Милко Карагюлев удрял пенсионерите с летва по главите, докато му дадат всичките си 32 лева. Взел мобилните им телефони и зарядните устройства, ял салам, кашкавал и яйца от хладилника им. Настанил се в една от стаите и забранил на стопаните да излизат навън. Пет дни след като си заминал, старците били ужасени да не се върне или да не тръгне да издирва близките им в Смолян, за да тормози и тях. През това време Милко се обаждал на Тодора и Тома от собствените им телефони, за да ги пита дали мълчат пред близките си и пред полицията. Насилникът, който е рецидивист с други 3 присъди за кражби, бе задържан. Окръжният съд в Смолян го прати да лежи още 4 години в затвора при строг режим.