Facebook подготвя ново приложение, което ще е част от социалната мрежа. То се казва Privacy Checkup и съвсем скоро ще започне да се показва в профилите на потребителите. Чрез него компанията ще помоли всички да извършат проверка на настройките за поверителност на данните си. То ще направи анализ на това кои приложения достъп до каква информация имат и кои потребители виждат публикациите на потребителя. Аргумент за тази инициатива Facebook дава във факта, че много потребители дори не подозират кой каква част от публикациите им вижда. Когато разберат, например чрез коментар от човек, от когото не очакват такъв, те остават разочаровани и смятат, че компанията е виновна. Затова тя иска да улесни извършването на проверката от страна на потребителя, който чрез приложението веднага ще може да промени настройките според своето желание. Тези промени и сега са възможни, но изискват малко повече познания и навирания във вътрешните настройки на профила, което за мнозина, които не ползват постоянно компютри, е огромна трудност.
Когато потребителят знае кой какъв достъп има, тогава ще е и по-склонен да прекарва повече време в социалната мрежа и да споделя повече, смятат от Facebook. Засега приложението ще работи само с интернет версията на Facebook, което означава, че 30% от потребителите й, които я използват само през мобилно устройство, засега няма да имат достъп до Privacy Checkup.

Същевременно Facebook стана почти пряк конкурент на YoyTube, след като най-нови данни показват, че потребителите гледат по над  1 млрд. видеа всеки ден. Само от май до юли т.г. гледането на видео в социалната мрежа е скочило с 50%. В опит да задържи увеличаващия се интерес и да го стимулира Facebook се вдъхновява от YouTube и добавя нови функции, подобни на тези във видеопортала на Google. Сред тях е брояч за гледанията на даден клип. Броячът ще е видим за публичните клипове като опит да се привлича вниманието към популярните видеа.
Освен това се подготвя и екран със сходни видеа, който ще се показва в края на клипа точно както е при YouTube. Целта на компанията е да повиши функционалността на видеоплатформата си и да спечели повече потребители, които да я използват. Колкото повече потребителите се задържат във Facebook, толкова по-добре за компанията и нейните партньори, коментира Джъстин Ософски, вицепрезидент на отдела за медийни партньорства на социалната мрежа.
Като голям стимул за ръста на популярността на видеата във Facebook компанията отчита предизвикателството с ледената кофа. Между 1 юни и 1 септември са качени 17 млн. такива клипа, които са гледани над 10 млрд. пъти от над 440 млн. души. Телевизиите също помагат на Facebook, защото използват техни клипове или рекламират чрез тях. "Дискавъри" споделя, че откакто социалната мрежа е активирала автоматичното стартиране на клипове във News Feed, това е повишило гледаемостта им.
Отзивите на рекламодателите също са добри и те започват да обръщат все повече внимание на Facebook. При положение че наскоро Aol Platforms публикува анализ, в който показа, че именно YouTube е най-благоприятната среда за рекламодателите, защото преобразува най-голям брой потребители в реални клиенти, стимулът за Facebook да се насочи към видеото става още по-голям.