Facebook работи по нова микросоциална мрежа, която ще позволи на потребителите да общуват напълно анонимно, използвайки псевдоними. Все още не е ясно нито как ще се казва приложението, нито как ще изглежда и работи, но по всяка вероятност е замислено като конкурент на платформи като Secret и Whisper. Екипът, работещ по загадъчната платформа, се ръководи от Джош Милър, един от новите продуктови мениджъри на Facebook (познат ни от приложенията Branch и Potluck). Отделните приложения на Facebook не са крайно успешни. Някои от тях - като Messenger - се радват на огромна популярност, но двата опита за конкуриране на Snapchat и Facebook Home се провалиха.

Същевременно учени от Цюрихския университет ETH разкриха, че има начин Facebook и останалите социални мрежи да създават профили на хора, които не са техни потребители. Те са взели архивирана и публично достъпна информация от една от първите социални мрежи - Friendster. Учените използвали модерни алгоритми за предвиждане на събития. Чрез тях става възможно да се предвиди например сексуалната ориентация на човек, който не е потребител на дадената социална мрежа. Точността на познаване е 60%, което според учените е доста висок резултат. Те допълват, че напълно случайна прогноза, без предварителна информация, би имала точност, по-малка от 5%. Според Давид Гарсия, който е съавтор на проучването, чрез подобен тип анализ може да се познават възраст, професия, наличие на романтична връзка и дори политически убеждения. ,,Практически всичко, което вече се споделя от потребителите на дадена социална мрежа, може да се използва", казва той. Университетските служители смятат, че проблемът се дължи на т.нар. сенчести профили. Благодарение на тях Facebook, Google, LinkedIn и другите подобни големи компании, които разчитат на потребителска информация, могат да я добиват дори от хора, които не използват техните услуги. Чрез този метод на статистически анализ е възможно да се създават впечатляващо подробни профили на хората, казва г-н Гарсия. Именно това са въпросните сенчести профили, създавани за хора, които не подозират за това.
Говорител на Facebook побърза да отрече, че социалната мрежа създава такива профили. Той посочи одит на ирландската Комисия за защита на информацията от 2011 г., който потвърждава това. Същевременно говорителят не отрече, че все пак Facebook запазва информацията на хора, които не са й потребители, когато неин потребител си синхронизира списъка с контакти например.
Според г-н Гарсия няма гаранция, че Facebook или други социални мрежи, няма да решат да направят сенчести профили. Той определя ситуацията като сериозен проблем в неприкосновеността на личните данни. „Това са хора, които губят неприкосновеността на данните си, въпреки че никога не са се съгласявали с условията на ползване на конкретната социална мрежа", допълва той.