Facebook става поредната голяма технологична компания, която обръща поглед към здравните услуги. Социалната мрежа е в процес на разработка на няколко онлайн здравни услуги. Първата цели създаване на онлайн общества, в които да се събират потребители на Facebook, които страдат от различни заболявания. Те ще могат да търсят съвети и подкрепа, да създават нови контакти.
Друг екип разработва приложения за ,,превантивна грижа за здравето", които да следят здравните показатели на потребителите и да им дават съвети как да подобрят състоянието си. За целта преди няколко месеца представители на компанията провели срещи с експерти в сферата на медицината и предприемачи. Засега Facebook все още във фазата предимно на проучване и избиране на идеи и концепции.
Ръководството на компанията е мотивирано от предишни успехи на подобни инициативи. През 2012 г. Facebook позволи на потребителите да напишат в профилите си дали биха дарили органите си след своята смърт в рамките на еднодневна кампания. Тогава само в САЩ 13,054 души се регистрираха официално като дарители. За сравнение - средно на ден се регистрират по около 616 души.
Освен това социалната мрежа смята, че може да е полезно място за хората с хронични заболявания, където те да намират съвети как по-лесно да живеят с болестта си. Facebook следи и ръста на медицински мрежи като PatientsLikeMe и смята, че хората вече са по-склонни да споделят здравното си състояние в мрежата.
Все пак компанията предвижда допълнителни мерки за защита на личните данни, за да даде повече спокойствие на потребителите. В това число влиза и възможността да не използват истинските си имена.