През миналия месец Facebook отбеляза своя десети рожден ден. Социалната мрежа подари на потребителите си персонализиран за всеки от тях видеоклип. Още тогава направи впечатление големият мащаб на този проект. Социалната мрежа разкри повече подробности за постижението си. Самата идея се е родила в началото на януари т.г. ,,Тогава съвсем малко хора във Facebook знаеха за проекта, а ние имахме бегла идея как ще направим над милиард клипа за 25 дни", пишат Алексей Спиридонов и Криш Бандару, програмисти на Facebook.
Основните предизвикателства са били направата на софутер, който да може бързо да създава клиповете и да се подсили ИТ инфраструктурата, за да издържи на допълнителното натоварване. Това е включвало подробен прогнозен анализ какво ще се случи при активно споделяне на потребителите. В крайна сметка сметките се оказали правилни, особено след презастраховането, и всичко е било наред, като е останал още доста ресурс, който ще се използва за останалите услуги на компанията.
Всичко се е случило много бързо. На 24 януари клиповете за всички служители на Facebook са били готови. След допълнително оптимизиране на системите на 3 февруари те са били готови и започнали работа на пълен капацитет. Софтуерът е генерирал по 9 млн. видеа на час. А общо са били използвани 11 петабайта дисково пространство - по-малко от половината от предвидените 25 петабайта.
Програмистите очаквали, че около 10% от потребителите ще споделят клиповете си, но се оказало, че над 50% са направили това. Общо са били създадени малко над 720 млн. клипа, като над 200 млн. души са видели своите видеоподаръци в рамките на първите два дни. В пиковия момент е била необходима и 450Gbps връзка за успешното стриймване на всички клипове. "Това е много дори и за стандартите на Facebook", коментират инженерите.
,,Всичко това се случи без нито един проблем със захранването, което направи екипите в дейта центровете много щастливи", допълват специалистите. Общо по проекта са работили 30 екипа, като много хора са работили доброволно, което по думите на Спиридонов и Бандару е помогнало за сплотяването на служителите и създаването на много нови запознанства.