Facebook откри лесен начин да заблуждава приложенията за блокиране на реклами, така че те практически да не работят с нея. Вместо тях социалната мрежа активира нова функция. Тя променя дигиталните означения, които приложенията за блокиране търсят и разпознават в рекламите. Когато тези означения се променят обаче, приложенията не ги засичат изобщо и няма какво да блокират. Единственото решение е да започнат да анализират цялото съдържание на всяка страница, което е доста по-труден и скъп процес.

„Искаме хората да ни помагат да подобрим рекламите, вместо да променим изцяло начина на услугата. Нахалните реклами са проблем на цялата индустрия и възходът на приложенията за блокиране на реклами са ясен знак, че хората не искат да ги виждат. Тези приложения обаче са лошо и крайно решение", коментира Андрю Босуорт, който е вицепрезидент на Facebook и отговаря за рекламите в социалната мрежа.

Популярността на приложенията за блокиране на реклами коства сериозни суми на много сайтове. Приложенията имат функции, които позволяват на потребителите да разрешават показването на реклами в избрани от тях сайтове и така да помагат на любимите си онлайн издания. Малцина обаче ги използват и просто блокират рекламите напълно.

Facebook смята, че има по-добро решение. Социалната мрежа вече предлага обстоен контролен панел, чрез който потребителите могат да избират какви типове реклами да виждат в профилите си. По този начин Facebook ще може да подбира още по-подходящи реклами за тях, които да са им полезни.

Това обаче не стресна приложенията и те веднага отговориха с ъпдейт, който успява да блокира рекламите въпреки всички мерки на Facebook. Това пък от своя страна принуди социалната мрежа отново променя кода си, за да неутрализира приложенията.

„Разочаровани сме, че компаниите за блокиране на реклами наказват потребителите на Facebook, тъй като новите им функции блокират не само реклами, но и публикации от приятелите им. Това не е добро преживяване за хората и ще решим този проблем. Приложенията за блокиране на реклами са безцеремонни инструменти и затова ние искаме да направим други по-добри и балансирани инструменти, които да дадат контрол на хората", съобщи Facebook в официално изявление.

Компанията вече пуснала нов код, който отново заобикаля AdBlock Plus и подобните приложения. Постепенно той ще стане активен за всички потребители. Засега AdBlock Plus не е коментирала действията на Facebook, но се очаква, че отново ще опита да намери начин да блокира реклами в социалната мрежа.

Своеобразната надпревара между двете услуги възроди дебатите за блокирането на реклами в интернет. Компаниите, социалните мрежи и голяма част от медиите подкрепят действията на Facebook, защото за тях блокирането на рекламите често коства приходи. Самата социална мрежа Facebook, която е безплатна за потребителите, се издържа само от рекламни приходи.